Trei premii dintr-o lovitură pentru Oana Dugan

Trei premii dintr-o lovitură pentru Oana Dugan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul 2008 a fost unul foarte bogat pentru gălăţeanca Oana Dugan, care a reuşit să adune în palmaresul său literar trei premii pe domenii diferite: critică, proză şi poezie. La concursul de la Ipoteşti (Botoşani) – „Porni luceafărul” a primit premiul pentru eseu critic. La doar câteva luni avea să confirme şi în domeniul prozei fantastice, dar şi al poeziei.  

Concursul Naţional de Creaţie Literară „Vasile Voiculescu” desfăşurat la Buzău în această toamnă i-a adus o distincţie pentru proză fantastică. „Totul a început cu o solicitare din partea realizatorului revistei Porto-Franco. Mi s-a cerut să-mi redactez impresiile despre Extremul Orient şi experienţa mea pe acele meleaguri. La sugestia criticului meu literar favorit, profesorul Nicolae Colceriu, am transformat aceste impresii într-o suită de nuvele fantastice de inspiraţie extrem-orientală. Au fost pe placul juriului, semn că muza inspiratoare e în vervă...”, ne spune lectorul universitar, Oana Dugan.

Diplomă de onoare la Paris

Cea mai importantă distincţie este însă aceea obţinută la Paris la Concursul European de Poezie Francofonă Europoésie 2008, desfăşurat sub egida Asociaţiei Rencontres Européennes – Europoésie.

„Am primit diplomă de onoare pentru poezie scurtă şi haiku, deşi au fost peste o sută de poeţi francofoni din toată lumea şi peste două sute cincizeci de poezii au intrat în concurs. Din spaţiul francofon european, doar România şi Elveţia au obţinut câte o distincţie, celelalte premii revenind în majoritate covârşitoare Franţei şi Marocului. Concursul s-a organizat în beneficiul UNICEF şi a avut două secţiuni obligatorii, poezie cu temă şi formă fixă şi poezie pe temă liberă. A fost nemaipomenit faptul că, la finele lunii noiembrie, în prag de ziua naţională a ţării noastre, la Paris, la festivitatea de decernare a premiilor s-a vorbit despre România şi despre Galaţi”, a mai adăugat cu mândrie Oana Dugan. 

Nu este prima dată când scriitoarea gălăţeană (autoare a două volume şi deţinătoare a şase premii pentru literatură) primeşte o asemenea distincţie la Paris. În 2001, Uniunea Poeţilor Francezi i-a decernat premiul pentru critică literară. 

„Nu-mi rămâne să-mi doresc decât este un premiu pentru teatru. Este singurul domeniu unde îmi lipseşte o distincţie”, ne-a declarat proaspăta premiată în patria lui Molière.

Citit 2019 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.