Triplă aniversare jurnalistică la Galaţi. Dovadă de longevitate în peisajul educaţional

Triplă aniversare jurnalistică la Galaţi. Dovadă de longevitate în peisajul educaţional
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Luna mai 2025 este una importantă pentru colectivele de redacţie a trei publicaţii de referinţă din peisajul educaţional şi cultural gălăţean: revista "Școala gălățeană", anuarul "Studii și articole. Istorie. Educație. Cultură" şi revista "Armonii de toamnă".

Revista "Școala gălățeană" a atins borna de 325 de numere, în 35 de ani de apariție neîntreruptă. Revista, care are 20 de pagini color, a apărut iniţial sub egida Casei Corpului Didactic Galați. Astăzi apare sub egida Asociației Profesionale "Școala gălățeană" și a Inspectoratului Școlar Județean Galaţi. De la apariţie şi până astăzi, redactor șef/ director al publicaţiei este prof. Ghiță Nazare. 

Una dintre cele mai longevive publicaţii de profil din ţară

În mai 1990, a apărut primul număr al revistei "Școala gălățeană", publicație de informație și opinie pedagogică, de cultură, a cadrelor didactice și elevilor din învățământul gălățean. De atunci, au văzut lumina tiparului 325 de numere, făcând din Școala gălățeană una dintre cele mai longevive publicații de profil din țară, devenind o instituție "cu brand și efigie", adevărat veteran al presei pedagogice din România.

În paginile revistei au fost publicate mii de articole, în care au fost evocate activități didactice, manifestări științifico-metodice și culturale, rezultatele de excepție obținute de elevii școlii gălățene, promovarea multor cărți semnate de cadre didactice, dialoguri cu personalități ale învățământului gălățean, restituirea unor importante pagini din istoria școlii gălățene, aspecte ale educației religioase, spirituale etc.

Este firesc la ceas aniversar să amintim măcar câțiva dintre oamenii școlii care au adus în peisajul publicistic gălățean și național această această revistă: Ghiță Nazare, Jana Andreescu, Gheorghe Felea, Vasile Ghica, Gheorghe Lateș, regretatele Miroslava Gherasim și Maricica Stanciu, bucurându-se de sprijinul și încrederea unor reputați profesori și publiciști precum regretații Dumitru D. Șoitu, Gheorghe S. Ștefănescu, Vasile Silișteanu, Dumitru Tiutiuca și mulți alții. De-a lungul timpului și-au asumat răspunderea realizării unor pagini (Invitatul ediției, Biblioteca școlară, Proiecte educaționale, Pagini de istorie, Personalități gălățene, Poesis, Cărțile colegilor noștri, Plastică, Restituiri etc.) și rubrici permanente devenite repere ale revistei (Educația la timpul prezent, Limba noastră, Expresii celebre Din Cetatea Cărții, In memoriam etc.) un mare număr de cadre didactice și oameni de cultură, dintre care îi amintim, alături de cei din ultimii ani (Eleny Cojocaru, Cătălina Popa, Ion Manea, Sorin Langu, Elvira Alexandrescu, Violeta Măzăroaie, Monica Precupanu etc.), pe cei de cursă lungă, unii chiar de la apariția revistei (Corneliu Stoica, Theodor Parapiru, Eugen Drăgoi, Dorina Bălan, Eugenia Olariu, Gheorghe Felea ș.a.).

În efortul comun pentru apariția revistei se remarcă aportul deosebit adus, în primii 15-20 de ani, de prof. Corneliu Stoica și în ultimii peste 15 ani de prof. Laurențiu Ichim, în ceea ce privește tehnoredactarea publicației, a economistei Tinca Șerban, care, de la apariția publicației, gestionează fondurile privind veniturile și cheltuielile revistei.

De apreciat că membrii redacției, colaboratorii şi cititorii formează o echipă. Tuturor, le urăm ani mulți și rodnici. Vivat, Crescat, Floreat!

Anuarul "Studii și articole. Istorie. Educație. Cultură" - 3.000 de pagini de creaţie

Anuarul "Studii și articole. Istorie. Educație. Cultură" are 10 numere apărute din 2015, fiecare având între 200 și 350 pagini. Publicaţia apare sub egida Asociației Profesionale "Școala gălățeană", redactor șef fiind tot prof. Ghiță Nazare, de la apariție și până astăzi.

Anuarul constituie o adevărată carte despre istoria, educația și cultura gălățeană. Un bilanț este edificator pentru munca redacției și a celor care au colaborat la realizarea celor zece volume. Au fost publicate în cei zece ani de apariție ai Anuarului peste 250 de studii și articole, care acoperă aproape 3.000 de pagini, materiale semnate de peste 100 de autori (cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, oameni de cultură, manageri de instituții de cultură și educație, cercetători, preoți, medici,  juriști etc.). Regăsim în paginile Anuarului semnăturile unor cunoscuți autori: Maria Abaza, Ștefan Andronache, Cristian Dragoș Căldăraru, Ion Cioroiu, Eugen Drăgoi, Gheorghe Felea, Violeta Ionescu, Sorin Langu, Ramona Livan, Daniel Mazilu, Mariana Mogoș, Ghiță Nazare, Ionel Necula, Monica Precupanu, Corneliu Stoica, Cezar Ungan ș.a.

Remarcăm faptul că fiecare dintre cele zece numere ale Anuarului a fost structurat, în funcție de tematica materialelor publicate, pe secțiuni precum: Istorie și cultură, Personalități gălățene, Aniversări, Pagini din istoria învățământului gălățean, Literatură și artă, Știință și tehnologie, Viață spirituală și Cronici de carte.

Ne exprimăm deplina încredere că, beneficiind de experiența apariției celor zece numere, de disponibilitatea unui număr cât mai mare de autori de a contribui la realizarea volumelor viitoare, de interesul manifestat de tot mai mulți cititori pentru temele abordate, Anuarul "Studii și articole. Istorie. Educație. Cultură" va continua să apară și în anii următori.

Peste 500 de autori din ţară şi străinătate, în paginile revistei "Armonii de toamnă"

Revista "Armonii de toamnă" împlineşte şi ea luna aceasta zece ani de la apariţie, concretizaţi în 30 de numere a câte 56  de pagini. Revista apare sub egida Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galați, fiind îngrijită, tot din postura de redactor şef, de acelaşi neobosit prof. Ghiţă Nazare.

Cu o tematică diversă (activități organizate de CARP, pagini de istorie, interviuri,  creație poezie și proză, expoziții, lansări și cronică de carte, divertisment - epigrame, catrene, careuri rebusistice, impresii de călătorie, aniversări/comemorări, artă, filatelie etc.), revista cu apariții trimestriale oferă seniorilor gălățeni, și nu numai, posibilitatea să-și valorifice preocupările din domeniile creației literare, științifice, artistice, de divertisment etc.

În cele 30 de numere apărute au semnat peste 500 de autori - seniori din Galați, din țară și chiar de peste hotare. Au devenit colaboratori statornici ai revistei cunoscuți profesori, scriitori, publiciști, oameni de cultură, seniori gălățeni, cum ar fi: Vasile Leonte, Cătălin Enică, Petru Todoran, Ioan Fărcășanu, Vasile Manole, Năstase Marin, Ion Moraru, Gheorghe Avieriței, Violeta Ionescu, Rodica Alexandru, Iosif Roca, Corneliu Stoica, Vasile Ghica, Coralia Drăgan, Vasile Geană, Paul Rotaru, Radu Moțoc, Georgeta Oană-Muscă, Ion Aldea, Valeriu Valegvi etc.

***

Ne folosim de acest prilej pentru a-i felicita pe membrii redacțiilor celor trei reviste, pe colaboratori și, evident, pe cititorii acestor apariții editoriale, dorindu-le succes în continuare. La cât mai multe ediţii, în slujba cuvântului scris!

Citit 269 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Mai 2025 14:50

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro