Legarea suratelor, un obicei uitat?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 6 martie, la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” a avut loc proiecţia unui scurt film documentar care prezintă un obicei specific zonei noastre pentru primele săptămâni ale lunii martie.

Elevii de la mai multe şcoli din Galaţi au vizionat documentarul „Legarea suratelor”, proiectat în premieră. Obicei cu semnificaţii simbolice şi sociale pentru membrii comunităţii tradiţionale, „legarea suratelor” reuneşte ritualuri specifice perioadei 1 martie – Sf. Toader – Florii: realizarea mărţişorului („împletirea” aţei albe cu cea roşie), prinderea lui la mână, „băutul mărţişorului” (aţa se pune în ulcica plină cu vin), agăţarea mărţişorului de o ramură verde, de Florii.

„Este unul dintre cele mai complexe obiceiuri de la noi din zona, destul de puţin cunoscut”, spun realizatorii filmului. Protagoniştii documentarului sunt copiii din grupul folcloric „Colindiţa”.

Copiii din Piscu şi coordonatoarea lor, Bălaşa Frumuşanu, s-au aflat şi ieri, la Centrul Cultural, la proiectarea documentarului. Tot ieri, la aceeaşi instituţie, s-a deschis şi Salonul de primăvară, expoziţie ce cuprinde lucrările cursanţilor de la secţia Pictură-Design a Şcolii de Artă.

Citit 959 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.