Duminica Ortodoxiei

Duminica Ortodoxiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-a făcut colectă de fonduri pentru ajutorarea parohiilor sărace * La expoziţia de icoană bizantină vernisată ieri, 60 de tineri iconari au fost premiaţi *

Duminica Ortodoxiei a fost pentru creştinii gălăţeni un prilej de a-şi înfrumuseţa cămara sufletului atât la Sfânta Liturghie, cât şi cu prilejul expoziţiei de icoane organizate, în ultimii ani, la Palatul Episcopal, actualul Muzeu de Artă Vizuală din Galaţi.

Duminică, Catedrala a fost neîncăpătoare, pentru că lângă icoanele vii ale creştinilor s-au aflat şi Sfintele şi sfinţitoarele Icoane ale Mântuitorului, ale Maicii Sale, ale Tuturor Sfinţilor, aşezate din duh şi culoare de tineri-pictori, elevi ai şcolilor din eparhie, mai ales seminarişti gălăţeni. 

3000 de lei – strânşi doar în Catedrală

În contextul zilei de ieri, Prea Sfinţitul Casian a explicat sensul Evanghelie zilei, a transmis către credincioşi Pastorala Prea Fericitului Patriarh Daniel la Duminica Ortodoxiei. De asemenea, la sfârşitul Liturghiei, arhiereul a anunţat că din Catedrala Episcopală, la colecta „Fondul Solidaritatea”, s-au adunat aproximativ 3.000 lei (30 milioane lei vechi), motiv pentru care a binecuvântat şi mulţumit fiecărui creştin.

La amiază, centrul manifestărilor s-a mutat la Palatul Episcopal, actualul Muzeu de Artă Vizuală Galaţi, acolo unde, anual, are loc expoziţia de icoană bizantină, realizată cu participarea elevilor gălăţeni. Anul acesta, 60 de tineri iconari care şi-au arătat măiestria prin „culoare şi har”, redând chipurile Sfinţilor  Vasile cel Mare şi ale Sfinţilor Capadocieni, au fost premiaţi. 

Muzeografii gălăţeni au aşezat la vedere peste 200 de icoane, preciza părintele Lucian Petroaia, consilier pe probleme de Învăţământ din cadrul Centrului Eparhial. Elevii sunt de la liceele de artă  din Galaţi şi Brăila, Palatul Copiilor din Tecuci, Clubul Copiilor din Lieşti, plus seminariştii gălăţeni. 

„Binecuvântăm începutul misiunii prin artă şi icoană în locul acesta, în Sfânta Duminică a Ortodoxiei”, spunea Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, în deschiderea manifestării de la Palatul Episcopal. Prezenţa icoanelor şi a tinerilor aici este o formă perceptibilă de manifestare a sufletului românesc, o expresie de trăire a Ortodoxiei noastre”…

Citit 780 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.