Cronica de cenaclu: Poveste cu texte

Cronica de cenaclu: Poveste cu texte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

A tras molcom o geană peste luna/ în care-am frânt săgeţi de liliac// genunchii goi pe pătura de brumă/ şi catifeaua florilor de mac// Lăsat de două ori mai tânăr decât tine/ mi-a nins pe epoleţi şi buzunare// de mult îmi suspectam ochiul de cearcăn/ şi-acum îmi pică beznă în pahare

                                                                                                                                                                       (Tudor Neacşu – Îndrăgostit şi beat)

 

Poetul Tudor Neacşu revine în cenaclul Noduri şi Semne după o absenţă de aproape zece ani – timp în care a lucrat în mass-media, păstrând legătura îndeosebi cu scrisul de tip jurnalistic şi cochetând doar din când în când cu poezia. Aşa se face că a încropit şi prezentat un grupaj de poeme în care se vede lipsa de continuitate faţă de acel Tudor Neacşu care altădată venea cu poeme de invidiat, textele suferind unele sforţări în măsura versurilor şi implicit în ritmul şi muzicalitatea lor interioară. Noroc de filonul de adâncă, dar discretă simţire moştenit de la neamul său de săteni de pe malul drept al Dunării şi trecut cu bacul la Galaţi şi în literatură, filon care-l cheamă la scris biciuindu-i somnul şi conştiinţa de poet. Nu ştim cum s-a regăsit Tudor Neacşu după confruntarea cu foştii şi actualii colegi de cenaclu, care nu l-au menajat dar care, sigur l-au sfătuit - fiecare în felul lui - să mai vină.       

„Numai căutarea poeziei nu este de-ajuns, mai ales acolo unde lucrează în construcţia textului; se vede că are o anume maturitate în scris; ar putea oricând să debuteze într-o carte.” (a.g. secară)

„Are muzicalitate, are ritm, are imagini frumoase, are sensibilitate – deci, mi se pare poezie.” (Anca Şerban Gaiu)

„Sunt mai apropiate de proză; au profunzime; ca şi panseuri, sunt bune, dar nu au destulă substanţă pentru a fi poezie.” (Radu Vartolomei)

„Avem de-a face cu un poet; are inteligenţa textului; să persevereze!” (Andrei Velea)

„Poemele au o delicateţe aparte; sunt încântătoare.” (Ana Maria Panagatos)

„Poeme bune.” (Simona Toma)

„O sensibilitate bine strunită; textele au poveste şi invers...; mi-a plăcut.” (Nicoleta Onofrei)

„Se vede o ardere, un consum şi foarte mult aer în poeme care îndeamnă la zbor, dar tinde şi la  împământenire.” (Carmen Neacşu)

„Îşi îngreunează mesajul. Mi-au plăcut.” (Laurenţiu Pascal)

„Se vede că are talent; pe alocuri, îşi permite să trişeze; imagini remarcabile; nişte inadvertenţe de logică; nu construieşte complicat; scoate ideea în faţă; nu încearcă să impresioneze; are şi o beţie a rimelor care nu încarcă prea mult textul.” (Marius Grama)  

Astăzi, la ora 18,00, la sediul cotidianului Viaţa Liberă, citeşte Simona Toma.

Citit 901 ori Ultima modificare Vineri, 14 Februarie 2014 13:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.