Scriitorul Gabriel Garcia Márquez a murit la vârsta de 87 de ani

Scriitorul Gabriel Garcia Márquez a murit la vârsta de 87 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit, joi, la vârsta de 87 de ani, potrivit bbc.co.uk. Informaţia a fost confirmată de o sursă apropiată familiei prestigiosului scriitor.

Pe 8 aprilie, Gabriel Garcia Márquez a fost externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, într-o stare de sănătate considerată "delicată" şi după opt zile de tratament împotriva unei infecţii pulmonare. Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a declarat, miercuri, că scriitorul suferea de o "pneumonie", care se afla "sub control", şi nu de un cancer limfatic, aşa cum a scris presa din Mexic în ultimele zile.

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a stat la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale. Scriitorul şi-a întâmpinat oaspeţii zâmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.

Romancier, autor de proză scurtă, dar şi jurnalist şi activist, renumit pentru angajamentele sale politice foarte ferme, care se evidenţiau mai ales prin articolele sale de presă extrem de critice la adresa liderilor politici sud-americani, Gabriel Garcia Márquez a fost recompensat în 1982 cu premiul Nobel pentru literatură. "Gabo", cum îl numeau cu afecţiune cititorii din America Latină, este unul dintre cei mai semnificativi scriitori din secolul al XX-lea.

Citit 1268 ori Ultima modificare Vineri, 18 Aprilie 2014 09:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.