Zile şi nopţi de jazz consacrat

Zile şi nopţi de jazz consacrat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste două săptămâni, Galaţiul primeşte o infuzie puternică de jazz autohton. Prima ediţie a Festivalului „Days and nights” debutează vineri, 8 mai, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor. Evenimentul aduce în oraşul de la Dunăre unele dintre cele mai mari nume ale genului din România, artişti consacraţi.

Girul pentru reuşita serilor îl dau, de asemenea, directorul festivalului, Pedro Negrescu, şi cei doi prezentatori, aproape nelipsiţi de la acest tip de evenimente, Florian Lungu şi Mike Godoroja. Timp de trei zile, pentru trei ore în fiecare seară, jazzul va fi rege la Galaţi, aşa cum nu a mai fost de mult.

„Am cântat cu toţi cei care vin în festival, îi ştiu îndeaproape pe fiecare”, ne-a declarat Pedro Negrescu, cunoscut basist de jazz născut în Galaţi. Acesta va urca pe scena festivalului şi în calitate de instrumentist, nu numai în cea de director de eveniment.

Nume grele ale genului

În prima seară, trioul Maria Răducanu îl va avea ca invitat pe chitaristul Krister Jonsson din Suedia. În partea a doua urcă pe scenă şi un saxofon, cu Garbis Dedeian Quartet, trupă care promovează un jazz de factură be-bop, după cum a prezentat-o directorul festivalului.

În seara a doua, o legendă românească a genului, Marius Popp Quintet va prezenta ultimele sale compoziţii, incluse pe noul album al grupului. Pedro Negrescu Trio încheie a oua seară de festival cu un jazz ceva mai liric.

Nici seara de duminică nu îi va dezamăgi pe iubitorii acestui gen muzical. La Galaţi se vor afla Mircea Tiberian şi instrumentiştii din quartetul său, iar în partea a doua, ca într-un finish de zile mari, Johnny Răducanu and friends.

Debut în forţă

Prima ediţie a festivalul de la Galaţi va fi, cu alte cuvinte, o trecere în revistă a celor mai proeminente figuri ale jazzului autohton. Pentru 30 de lei pe seară, iubitorii genului nici nu ar trebui să mai stea pe gânduri.

„Vom asculta un jazz mai puţin standard. Am vrut să fac festivalul cât mai atractiv. Bineînţeles, mi-ar fi plăcut să aduc şi mai multe nume, dar cred că organizarea unui eveniment de acest tip, într-un an de criză financiară, este de invidiat”, declară Pedro Negrescu, în speranţa ca sponsorii care susţin debutul festivalului să fie la fel de receptivi şi la următoarele ediţii.

De altfel, organizatorul, Cristian Ureche, directorul general al publicaţiei „Zile şi nopţi”, crede că fără sponsorii generoşi nici nu s-ar fi putut ţine acest festival.

Program

- Maria Răducanu Trio, Garbis Dedeian Quartet - vineri, 8 mai, ora 19,00

- Marius Popp Quintet, Pedro Negrescu Trio - sâmbătă, 9 mai, ora 19,00

- Mircea Tiberian Quartet, Johnny Răducanu and friends - duminică, 10 mai, ora 19,00

Explicaţii foto: Poate figura cea mai proeminentă a jazzului românesc, Johnny Răducanu şi-a anunţat participarea şi la festivalul de la Galaţi

Citit 1402 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.