De pe scenele lumii, la Galaţi/ "Contesa Maritza" - o montare "marca" Cristian Mihăilescu

De pe scenele lumii, la Galaţi/ "Contesa Maritza" - o montare "marca" Cristian Mihăilescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cea mai nouă premieră a Teatrului Muzical, opereta „Contesa Maritza”, de Emmerich Kalman, a avut parte, pentru regie artistică, de una dintre personalităţile culturale româneşti de marcă: dr. Cristian Mihăilescu.

Doctor în muzică, regizorul şi-a început cariera, de fapt, ca tenor, cu 47 de roluri jucate pe prima scenă lirică a ţării - Opera Naţională din Bucureşti, continuând cu o fulminantă carieră internaţională în regia spectacolului de operă. Astăzi este membru al prestigioasei Academii Europene de Teatru Muzical de la Viena şi al Asociaţiei „Eurolyrica”, din care fac parte cei mai importanţi directori de operă europeni. A fost, printre altele, membru al juriului Concursului Internaţional de Canto de la Montreal şi, din 1996, este membru permanent al juriului Concursului Internaţional de canto de la Marmande, Franţa.

În ţară, a preluat de-a lungul timpului şi conducerea unor teatre lirice, care au obţinut, sub administraţia sa, „rangul” de teatru de operă: a fost astfel, în 1992, director general al Teatrului Liric Constanţa, transformat în Opera din Constanţa, acelaşi lucru întâmplându-se după 2000 cu Teatrul Liric Braşov, transformat şi el în Operă.

Profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti din 2004, Visiting Professor la Tokio, Nagasaki şi Saytama, la Praga şi Brno, Montreal, Toronto şi Vancouver, Beijing şi Shanghai, Cristian Mihăilescu a găsit şi energia de a monta mult în ţară şi străinătate. De pildă, un spectacol "Madame Butterfly" la Nagasaki sau "Bal mascat" la Tokyo, "Pescuitorii de perle" în oraşe din Olanda, "Cosi fan tutte" şi "Carmen" la Toulon, "Elixirul dragostei" la Limoges, "Rigoletto" la Pisa.

În 1996, a primit de la Uniunea Compozitorilor Premiul "Regizorul anului", pentru spectacolul "Othello", iar în 1998, Premiul "Cel mai bun spectacol al anului" pentru "Traviata", la Opera Naţională Bucureşti. De asemenea, Premiul Uniunii Criticii Muzicale pentru "Cel mai bun moment liric", în 1997.

Acum, Cristian Mihăilescu a regizat la noi, la Galaţi. Amintim că, în noiembrie trecut, regizorul a montat, tot pe scena Teatrului „Nae Leonard”, spectacolul "Întâmplări într-o noapte furtunoasă", o operă de Paul Constantinescu, pe textul celebrei comedii a lui Caragiale. De asemenea, vara trecută, Mihăilescu a regizat, tot aici, opereta „Silvia”.

Citit 950 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Iulie 2014 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.