Cultura e în altă parte/ Oraşul în care mor librăriile

Cultura e în altă parte/ Oraşul în care mor librăriile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Cei care mai citesc nu-şi permit să dea banii pe cărţi, iar cei ar avea banii necesari consideră lectura o pierdere de timp", spune proprietara unei librării


Vremurile în care gălăţenii stăteau la coadă pentru autografe la Librăria Centrală au apus demult. În Galaţi librăriile mor cu zile. Cele câteva magazine care se încăpăţânează să îşi decoreze vitrinele cu cărţi rezistă doar dacă mai au o activitate încorporată de copy-center, magazin cu de toate sau vânzare de rechizite. Nici anticariatele nu o duc mai bine: din trei deschise după Revoluţie mai există, la oră actuală, doar unul, în centru. Culmea este că suntem oraş-centru universitar, iar tinerii număra pe degetele de la o mână locurile de unde îşi pot cumpăra cărţi.

Nu se poate supravieţui doar din vânzarea cărţilor

„În Galaţi merg mai bine librăriile care au şi rechizite. Pentru că nu supravieţuiesc numai din vânzarea de carte, oricâte oferte ar avea”, o spune franc Ramona Neagu, coordonator de librărie. Numai în ultimii ani s-au închis câteva astfel de locaţii care deveniseră branduri: Librăria "Costache Negri", cea de lângă Universitate, Librăria "Alexandru Sahia", de la General, care a rezistat ani buni şi altele de cartier, care şi-au dat obştescul sfârşit ori s-au umplut de rechizite, jucării şi copiatoare. Acum, pe cea mai importantă stradă din oraş mai sunt doar trei astfel de magazine, iar aproape de centru alte două şi un anticariat. La cel din urmă, găseşti pe lângă cărţi şi obiecte vechi, monede, piese de mobilier. LăcrămioaraTanasov, proprietara anticariatului, explică de ce a fost nevoită să se adapteze. „Într-un oraş precum Galaţiul, cei care mai citesc nu-şi permit să dea banii pe cărţi, iar cei ar avea banii necesari consideră lectura o pierdere de timp. Aşa că vindem de toate, că sa putem rezistă. Dacă azi nu merge cartea, vând alte obiecte.”

De ce se poate la alţii?

La Bucureşti, de exemplu, librăriile au devenit ceainării, unde poţi merge să citeşti câteva pagini savurând un ceai şi ascultând în surdină muzică bună. Cărţile se vând la promoţii cu diverse gadget-uri, iar la lansări sunt reduceri serioase. Unde mai pui că acolo sunt şi foarte multe târguri importante sau festivaluri dedicate cărţii. Într-o epocă ce nu mai dă mari şanse tiparului noţiunea de librărie aşa cum o ştiau părinţii noştri e desuetă, cărţile au fost înlocuite de consumabile: pixuri, hârtie creponată şi lipici, iar magazinele în care intrai de dragul mirosului de hârtie proaspăt tipărită au fost înlocuite de standuri sărăcăcioase în supermarketuri.

Daniela Bogdan,

Florin Răvdan - student anul II, Jurnalism

Citit 1266 ori Ultima modificare Duminică, 20 Iulie 2014 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.