„Ziţa”, olimpică la actorie

„Ziţa”, olimpică la actorie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Raluca Zaharia, de la Liceul de Artă, a primit premiul al II-lea la faza naţională a olimpiadei de actorie *

Raluca Zaharia e frumoasă, temperamentală şi vorbăreaţă. Numai bună să interpreteze rolul „Ziţa” din „Noaptea furtunoasă” a lui Caragiale. Atât de bună, că a primit două premii unul după altul.

Dacă „cea mai bună actriţă” la Festivalul de Teatru pentru Liceeni „I.  L. Caragiale” a fost doar o recunoaştere locală, premiul al II-lea la olimpiada naţională de actorie vine ca o confirmare  a talentului său. Mai ales că este pentru prima dată când participă la o competiţie de nivel naţional.

Olimpiada de actorie se organizează abia de doi ani. Iar clasa de actorie din care face parte nu a prea ieşit la scenă până anul acesta. Profesorul lor, Lucian Pânzaru, şi consultantul lor artistic, Stelian Stancu (decanul Facultăţii de Arte din Galaţi), consideră că un actor adevărat se coace la foc mic şi că trebuie să treacă prin nişte etape, înainte să iasă la public.

Epopeea unui concurs

Raluca are talent de povestitor şi-l foloseşte din plin: „A fost un concurs plin de emoţii.  Nu am ştiut până în ultima zi când se va desfăşura olimpiada. Pentru că actoria este o specializare mai rară în rândul liceelor de artă, probabil că nu i se dă prea mare importanţă. Am întrebat în stânga şi-n dreapta, n-a ştiut să-mi spună nimeni când va fi concursul. Noroc că am aflat în ultima zi şi nu după”.

„Am participat la concurs pe nişte liste de rezervă şi am stat tot timpul cu frica în sân că-mi va spune cineva: tu ce cauţi aici? În concurs am intrat ultima şi am avut timp să adun emoţii de la toţi participanţii, să-i văd şi să mă gândesc că-s mult mai buni decât mine. N-aveam nicio speranţă la vreun premiu, dar eram hotărâtă să-i dau gata”.

„În timpul probei am crezut că n-a fost aşa. Nu m-au lăsat să termin monologul Ziţei, nici scrisoarea lui Muşatescu «Dragă Ţuşca» şi m-au pus să recit «Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie», pentru care la ora aia nu mai aveam nici un suflu. Am ieşit din sală pleoştită rău. Când la festivitatea de premiere s-a anunţat la microfon «Premiul al II-lea – Raluca Zaharia din Galaţi», a trebuit să primesc un ghiont de la colega mea ca să mă duc pe scenă. Nici nu-mi trecea prin cap că eu sunt aceea!”, îmi istoriseşte, plină de însufleţire, Raluca.  

Cum nu am reuşit să văd la festival piesa celor de la „Cuclin”, am şi eu o curiozitate şi o rog să-mi spună măcar un pic din monologul Ziţei. Negociază cu mine şi cădem de acord pentru „Dragă Ţuşca”. Nu mi-a părut rău. Mi-a descreţit fruntea şi inima şi am plecat de la interviu ca de la teatru.  Bravo, Raluca!

Citit 1466 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.