Ziua limbii române, sărbătorită la 31 august
Foto: Sursa foto: tvr.ro

Ziua limbii române, sărbătorită la 31 august
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a atrage atenţia asupra importanţei păstrării calităţii limbii române şi pentru a-i sprijini pe românii din afara graniţelor să-şi păstreze cultura şi identitatea naţională, ziua de 31 august a fost proclamată, prin legea 53/2013, drept Ziua Limbii Române, a relatat tvr.ro.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 "pentru", două împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege, prin care se instituie ziua de 31 august ca "Ziua limbii române". Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013. Acesta a fost aprobat de Senat în ședința din 6 decembrie 2011, Camera Deputaților fiind Cameră decizională.

Ziua Limbii Române este marcată de autorităţi şi instituţiile publice, de reprezentanţele diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi evenimente cultural-educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

În lege se mai prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile.

Sursa foto: agerpres.ro

Manifestări prilejuite de Ziua Limbii Române au fost organizate la Sulina, judeţul Tulcea, de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, la care a participat şi ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, potrivit agerpres.ro.

 

Citit 876 ori Ultima modificare Duminică, 31 August 2014 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.