Expoziţie de fotografie croată la Centrul Cultural "Dunărea de Jos"

Expoziţie de fotografie croată la Centrul Cultural "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Toată lumea face poze, fotografii fac mai puţini", ne-a spus fotograful Nicolaie Sburlan, organizatorul expoziţiei de artă fotografică croată, deschisă, pentru trei săptămâni, în Sala Rondă a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

Sburlan nu s-a putut opri să nu folosească propriul aparat de fotografiat pentru a surprinde concertul de pian din final, susţinut de Maria Nica, elevă în clasa a X-a la clasa de pian de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, la vernisajul fotografilor din oraşul croat Osijek, de luni, 26 ianuarie. Vernisajul s-a înscris într-un fel de tradiţie - „luna şi expoziţia”, după cum a punctat preşedintele Fotoclubului „Dunărea de Jos” al Centrului Cultural, Nicu Sburlan, dascăl de fotografie pentru copii şi tineri şi până nu demult fotoreporter la „Viaţa liberă”.

Mulţi fotografi artişti gălăţeni au ţinut să fie prezenţi la vernisaj. Amfitrionul a prezentat şi regiunea croată de unde provin artiştii expuşi. Am fost invitaţi să admirăm 95 de lucrări, dintre care 65 pe simezele sălii, selectate din mult mai multe fototografii, celelalte împodobind holul instituiţiei. Sunt imagini uimitoare, în care umbrele, culoarea, montajul au, pe lângă plasticitate, şi o puternică metaforă!

Secretul „operaţiunii”

„Începând de anul trecut, Fotoclubul „Dunărea de Jos” face parte din asociaţia EuroFotoArt, aflată în relaţii bune cu Federaţia Internaţională a Artiştilor Fotografi. Datorită lor avem o deschidere foarte mare - o colecţie este acum prin Olanda, iar peste vreo trei săptămâni o să vă invit la un vernisaj al unei familii de români, cu 70 de lucrări - nu spun cine, va fi o surpriză”, am aflat de la amfitrion.

Gălăţenii au fost solicitaţi să expună în perioada următoare la Oradea şi la Chişinău, apoi la Cernăuţi, iar mai târziu în Croaţia, în Finlanda, unde au mai avut o expoziţie, şi în China. În contrapartidă, la CCDJ au fost expoziţii ale fotografilor din Ungaria, China şi Cernăuţi. Cât despre tânăra Maria Nica, de câţiva ani membră a cineclubului gălăţean, am mai aflat despre ea că pictează şi este o bună desenatoare, cu lucrări premiate în ţară.

Citit 1031 ori Ultima modificare Vineri, 30 Ianuarie 2015 16:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.