Gheorghe Suciu, la a 20-a expoziţie personală

Gheorghe Suciu, la a 20-a expoziţie personală
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Amurg" se intitulează expoziţia deschisă de Gheorghe Suciu la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu", expoziţie ce va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii octombrie. La vernisaj, pictorul a mărturisit asistenţei numeroase că genericul sub care au fost grupate tablourile nu se referă la ceea ce reprezintă picturile sale, ci la vârsta sa. "Am 72 de ani", a mărturisit pictorul în aplauzele întregii asistenţe.

La cea de-a 20-a expoziţie marca Suciu a fost prezent criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei, care i-a făcut o binemeritată caracterizare. "Gheorghe Suciu a avut un număr impresionant număr de expoziţii personale, 18 dintre ele fiind realizate aici în Sala Mantu. Plasticianul gălăţean ne surprinde de fiecare dată prin ceva nou. Acum vine cu o expoziţie foarte bogată, nu mai puţin de 60 de tablouri pe tematici diverse. Ca de obicei, preferinţele lui merg în domeniul peisajului, al naturii moarte cu flori, avem mai puţine lucrări cu personaje. Surprinde această luminozitate specială comună tuturor compoziţiilor, în spiritul post-impresionist, artistul este atras de natură, a preferat o cromatică luminoasă, iar acest lucru nu este deloc uşor de realizat, întrucât este foarte sensibilă limita între culori luminoase şi culori stridente. Un alt lucru pe care l-am observat este spontaneitate din ce în ce mai mare pe în surprinderea naturii, în surprinderea atmosferei, în surprinderea mişcării acestor plante. Natura la Gheorghe Suciu este ceva ce se mişcă, nu ceva încremenit. Peisajele mi-au atras atenţia prin simplitatea abordării şi sinceritate în transmiterea impresiilor. Autorul are o sensibilitate specială, care se face simţită nu numai prin culoare sau pensulaţie, ci şi prin unele elemente pe care ne este greu să le definim. Ori tocmai aceste elemente constituie stilul lui Gheorghe Suciu, stil pe care l-am recunoaşte chiar dacă tablourile nu ar fi semnate", a spus criticul de artă.

Artistul plastic şi-a lansat la expoziţie şi cel de-al treilea volum, intitulat "Cantonul duzi", pe care Gheorghe Suciu a dedicat-o fiului şi soţiei sale, ambii decedaţi, şi care cuprinde povestiri, portrete, file de jurnal, cu caracter autobiografic, dar şi câteva poezii.

Citit 1358 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Octombrie 2015 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.