Festivalul Naţional de Epigramă şi-a desemnat CÂŞTIGĂTORII
Foto: În foto, La microfon, Constanţa Apostol şi George Corbu

Festivalul Naţional de Epigramă şi-a desemnat CÂŞTIGĂTORII
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La un sfert de veac de la înfiinţarea Uniunii Epigramiştilor din România (UER), Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la Mila 80”, ediţia a XVIII-a, şi-a desemnat sâmbăta trecută, în frumoasa Sală cu oglinzi a Cercului Militar, într-o gală-spectacol, câştigătorii Concursului naţional de epigramă. Au fost prezenţi George Corbu, preşedintele UER, Mihai Sălcuţan, vicepreşedintele Uniunii, Elis Râpeanu, „doamna epigramei româneşti”, cea cu unicul doctorat despre epigramă, managerul Bibliotecii „Urechia”, Zanfir Ilie, 31 de concurenţi din toată ţara, scriitori gălăţeni dedaţi umorului, membrii Clubului Umoriştilor „Verva” Galaţi, condus de Ion Moraru, gazda evenimentului, public. A prezentat, cu şarm, eleganţă şi cu proprii catrene, scriitoarea Constanţa Apostol.

Salutată printr-un speach de preşedintele Consiliului Judeţului, scriitorul Nicolae Bacalbaşa (Consiliul şi Centrul Cultural “Dunărea de Jos” fiind parteneri), gala a fost mai vie decât în alţi ani, secţiunile de lectură publică, în care câte un grup de creatori a fost scos în faţa plutonului de execuţie al publicului, alternând cu cele muzicale.

Cu glasuri mititele, dar răsunătoare în concursuri mari, au încântat audienţa cei de la “Voces” - primul a cântat mezinul, Filip. Am avut parte şi de iluzionism foarte bun cu Vasile Vajoga, un foarte bun poet şi epigramist din Iaşi, autorul unor catrene la zi, precum cele cuprinse în Antologia epigramei româneşti: „Laboratoarele arată/ Că apa,-n unele privinţe,/ La noi e-atât de poluată/ De parcă spală conştiinţe!” Printre alte minuni, iluzionistul a dat bagheta fermecată unei fetiţe şi astfel o carte cu pagini albe şi-a arătat apoi paginile desenate, pe urmă, chiar colorate! Hâtrul senior Mircea Ionescu Quintus, la cei 98 de ani ai săi, n-a fost prezent decât cu versuri. Dintre rândurile citite de concurenţi cităm puţin şi aproximativ măcar: „Armata face om din tine/ Şi puşcăria, sciitor”, sau „Cei de dreapta sunt stângaci/ Cei de stânga iau cu dreapta”, ori ”Şi doar la sânul veşniciei/ Vom fi scutiţi de silicoane”, „la mine-n port nu intră orişice epavă” (apropo de o Constanţa)  şi se întâmplă „ca unuia cu papagal/ Să-i ias-un porumbel din gură”...

„Umor la Mila 80” a acordat premiile fără milă (!)

Fără milă, juriul, condus de Ion Moraru şi format din epigramiştii gălăţeni Dan Căpruciu şi Constantin Cristian, nu a făcut rabat pentru gălăţeni: a acordat Premiul I unui braşovean - Nicolae Bunduri-Braşov, Premiul II mergând tot la poalele Tâmpei, la Gheorghe Constantinescu, iar Premiul III a aterizat la Aninoasa, la Vali Slavu.

Menţiuni au primit Ion Diviza din Chişinău, Elis Râpeanu-Bucureşti şi Florin Rotaru-Buzău. Premii Speciale ,,In memoriam”, dedicate epigramiştilor gălăţeni dispăruţi, au mers la Petru Ioan Gârda-Cluj, Nichi Ursei-Rm. Vâlcea şi Vasile Vajoga - iluzionistul din Iaşi.

Premiul special pentru ,,Promovarea epigramei româneşti” a fost câştigat de Gheorghe Bâlici din Chişinău, care a atins şi… teme răsăritene, precum bombardarea Siriei de către ruşi.

Diplome de Excelenţă la semi-jubileul UER au primit preşedintele Uniunii, George Corbu-Bucureşti, vicepreşedintele Mihai Sălcuţan-Buzău şi vicepreşedintele Petre Gigea Gorun-Craiova, fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Franţa, înainte şi după Revoluţie, preşedinte al Cenaclului Epigramiştilor Olteni, vicepreşedintele Ştefan Cazimir, seniorul epigramei, Laurenţiu Ghiţă-Bucureşti, redactor-şef al revistei „Epigrama”. Ca la „Muppets Show”, doi participanţi au comentat tare, din spate, când cu sarcasm, când cu admiraţie, lecturile.

Citit 2196 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Octombrie 2015 15:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.