CRONICĂ DE CENACLU/ O plecare din sine

CRONICĂ DE CENACLU/ O plecare din sine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vinerea trecută, Radu Vartolomei ne-a citit trei proze scurte, care, prin ambiguitatea lor, au condus la numeroase confuzii în rândul cenacliştilor.

Ana Maria Panagatos, plăcut impresionată, a spus că povestirile sunt spumoase, că au forţa de a transmite o idee, o stare; a observat plăcerea naratorului de a povesti şi concizia acestuia.

Anca Şerban-Gaiu l-a comparat pe autor cu un alergător care face un sprint foarte bun, astfel că întinderea scurtă a textului îl avantajează. Aceasta a remarcat atmosfera bine conturată, coerenţa şi condeiul autorului, însă a fost de părere că textului îi lipseşte un subiect, un fir epic.

Simona Toma a fost de părere că textele sunt ca o plecare din sine şi că ar trebui să fie mai clare, pentru că, deşi jocul din spatele rândurilor este reuşit, trecerea se face prea rapid, iar cititorul riscă să nu înţeleagă sau să interpreteze eronat ideea literară.

Octavian Miclescu a considerat că limbajul este îndrăzneţ, nicidecum vulgar, că stilul este actual şi că imaginaţia este unul dintre punctele forte ale lui Radu Vartolomei.

Simona Vartolomei a pătruns mai adânc în texte, subliniind dialogul cu divinitatea şi demitizarea care se face prin intermediul absurdului şi al umorului. A fost surprinsă de abundenţa liricului din ultima proză citită, fapt pentru care Laurenţiu Pascal a precizat că nu îl recunoaşte pe autor în acest text. Acesta a mai adăugat că s-a simţit atras de texte, personajele fiind puternice, şi că autorul ar trebui să găsească un subiect ce poate fi exploatat într-o proză de întindere mai mare.

Cristina Dobreanu s-a arătat derutată, pentru că, după cum a afirmat, amănuntele colaterale reuşesc doar să te abată de la ideea principală. Ea a spus că lipseşte o şlefuire a textului şi că structura acestuia nu este bine definită.

Gabriel Ghimpu a identificat trei ipostaze ale aceluiaşi personaj.

Gelu Ghemiş a afirmat că textul din final este mult mai concentrat şi mai descriptiv, în comparaţie cu celelalte.

În opinia Stelei Iorga, există o detaşare încleştată în abordarea unei lumi foarte bine zugrăvite, întrucât tensiunea creşte considerabil.

Astăzi, 23 octombrie, la ora 18.00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", citeşte Simona Vartolomei.

Citit 801 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Octombrie 2015 15:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.