ÎNCEPE Festivalul Internaţional „Leonard”. Ce SURPRIZE ne rezervă această ediţie
Foto: În foto, directorul Festivalului internaţional „Leonard”, dr. Teodor Niţă

ÎNCEPE Festivalul Internaţional „Leonard”. Ce SURPRIZE ne rezervă această ediţie
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

* Deja, bucureştenii cumpără bilete de operă la Galaţi!


Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional LEONARD se va desfăşura între 25 octombrie şi 29 noiembrie la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, sub preşedinţia de onoare a dirijorului Paolo Bosisio, regizor şi director artistic la Teatrul Giacosa din Ivrea, provincia Torino, profesor de istoria artei la Universitatea de Stat din Milano, şi cu participarea extraordinară a sopranei de renume mondial Elena Moşuc, din Germania. De la directorul Festivalului, dr. Teodor Niţă, managerul teatrului, am aflat lucruri incitante despre această ediţie.

O premieră în deschidere: Verdi, cu distribuţie străină

„Deschidem festivalul cu opera „Trubadurul” - „Il  trovatore”, de Giuseppe Verdi, o premieră. Opera face parte din marea trilogie a lui Verdi – „Trubadurul”, „Traviata” şi „Rigoletto”. Ultimul „Trubadur” s-a montat la noi înainte de ´90 - era deja perimat, au mai rămas doar unele dintre decoruri… E un spectacol destul de greu, foarte cerut - mi-am dorit să încep festivalul cu o premieră importantă şi cu un spectacol mare, cu un regizor mare, care a mai montat la noi: Paolo Bosisio. Va fi unul dintre cele mai importante momente ale festivalului! Din păcate, pentru că este greu să ai în teatru solişti pentru o asemenea operă, sau din fericire, căci, fiind festival, aproape toţi soliştii sunt invitaţi din ţară şi chiar din străinătate, doar două roluri mici sunt cu solişti de la noi. Avem invitaţi de la Opera din Cluj, de la Opera din Timişoara… Sunt fără doar şi poate cei mai buni solişti din ţară la ora actuală, artişti care cântă şi în străinătate. Şi, de la Milano, vine Yong Ju Kim, în personajul principal feminin, Leonora. Am vrut să aduc mai mulţi solişti din Italia, dar nu erau mai buni decât ai noştri şi era mai dificilă colaborarea - cu transport pe avion, cu costuri foarte mari... Corul, orchestra şi dirijorul - Mircea Holiartoc - sunt ai noştri. Eu mi-am dorit foarte mult, fiind o operă care va rămâne în repertoriu, să avem dirijorul nostru. Mai ales că Mircea Holiartoc ne face cinste - anul trecut, a deschis Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” de la Chişinău. Şi Festivalul Radio, la Bucureşti, l-a deschis tot el! E un nume! Sunt bucuros, prin faptul că eu l-am reinventat pe Mircea: era „out” din teatru, şi când eşti „out” nu te mai cunoaşte nimeni! Dacă alţii nu şi-au dat seama de potenţialul lui, problema lor!”

Maestrul Gheorghiu, încântat de pianul Steinway

„Un al doilea moment deosebit al Festivalului, în seara de 30 octombie, va fi un concert important, cu participarea extraordinară a maestrului Valentin Gheorghiu, marele pianist, cu un dirijor de origine română, Christian Câşleanu, care trăieşte în Germania, cu un bun violonist, Sebastian Câşleanu, fratele dirijorului; şi tatăl lor este un mare violonist - ei trăiesc la Berlin. Bineînţeles, personajul central va fi Valentin Gheorghiu! Şi ţinem mult la maestrul Gheorghiu, în primul rând pentru că este gălăţean, pentru că a fost la momentul său cel mai mare pianist al ţării, de renume internaţional şi nu în ultimul rând pentru că, deşi este în putere, cine ştie câtă vreme va putea să mai fie văzut pe scenă… Are şi PE CE cânta: când am vorbit ultima dată cu dumnealui, nu-şi mai amintea ce pian are teatrul gălăţean. I-am spus ce pian avem şi a exclamat: „Eeee, aveţi pian Steinway?! Gata, vin!” În concert avem lucrări de Franz Schubert, Antonin Dvorak, Aram Haciaturian. Câşleanu va dirija Simfonia concertantă pentru vioară şi violă de Mozart, cu solişti violoniştii Sebastian Câşleanu şi Martha Windhagauer, din Germania.”

O soprană “number one” în lume

“Un moment foarte important, la fel de important ca şi deschiderea, se va desfăşura pe 7 noiembrie, când avem “Traviata”, cu una dintre cele mai celebre Traviate din lume: Elena Moşuc, românca de la Zürich. Care, în ultimul timp, face premiere la Scala din Milano, nu în altă parte! Este, cred - nu cred, ştiu! - mai bine cotată, nu… mai bine plătită,  decât Angela Gheorghiu. Angela Gheorghiu e o industrie, dar Elena Moşuc este cea chemată pe mari scene, să facă premiere. Este extraordinar să faci premieră la Scala, cum a avut în vară! Este „number one” la acest moment între sopranele lumii! A acceptat să vină la Galaţi: I-am spus că va cânta când va dori, chiar şi la şase dimineaţa, numai să vină! A acceptat! Nu oricine îşi poate permite s-o invite şi nu oriunde se şi duce, trebuie să aibă şi timp în agendă. Sunt foarte încântat de spectacol - de-abia am început să facem publicitate, dar se aflase dinainte - se cumpără deja bilete la Bucureşti! Am trăit să vedem cum cumpără şi cei de la Bucureşti bilete la operă la Galaţi, nu numai invers! Mde, dacă vrei s-o vezi pe Elena Moşuc la Scala, dai 300 de euro…

Mai avem invitat [pentru „La traviata!], un mare dirijor şi un om deosebit, pe Gheorghe Stanciu, care a dirijat foarte mulţi ani aici şi e întotdeauna foarte bine primit, cu drag şi cu plăcere [în 1997 a fost numit director general al Teatrului Muzical din Galaţi, iar în anul următor, manager al Operei Constanţa].

Am invitat şi un colaborator al nostru, Cristian Sandu, dirijorul de la Cluj, care va dirija în „Bărbierul din Sevilla”, opera cu care închidem festivalul, în 29 noiembrie. Un spectacol unde majoritatea soliştilor sunt invitaţi de la Opera din Bucureşti, cea din Timişoara şi cea din Cluj.”

Jazz şi alte răsfăţuri muzicale

„Momente în timpul festivalului: trei zile de jazz: „Jazz& Bluess la Dunăre”, la a doua ediţie, pe 13, 14 şi 15 noiembrie. Avem invitaţi şi artişti francezi, artişti din cinci ţări. Va prezenta Florian Lungu, o personalitate - muzicolog, realizator si prezentator de emisiuni de jazz. Sunt 14 formaţii. Pe 21 noiembrie va cânta şi cvartetul „Voces”, din Iaşi - dar trei dintre ei sunt gălăţeni: fraţii Prelipceanu şi Ticu Stanciu, fratele dirijorului Liviu Stanciu, un grup renumit - a cântat şi în Festivalul Enescu, şi, mereu, în străinătate. Pe lângă aceste opere mari, strecurăm şi două seri de operetă - „Liliacul”, de Johann Strauss şi, jucat mai rar dar foarte cerut, „My Fair Lady”, de Frederich Loewe - o montare destul de grea, cu scena mari de dans,  cu un decor greu.”

La acestea, se mai adaugă câteva spectacole.

Vom reveni cu programul detaliat al festivalului.

Citit 2322 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Octombrie 2015 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.