ROŞIA MONTANĂ - sit istoric de importanţă naţională
Foto: Sursa foto: transylvania-calling.com

ROŞIA MONTANĂ - sit istoric de importanţă naţională
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La data de 30 decembrie 2015, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a semnat ordinul de ministru de publicare a Listei Monumentelor Istorice pentru anul 2015. În cadrul acesteia se menţionează faptul că întreaga localitate Roşia Montană (jud. Alba), pe o rază de 2 kilometri, a fost clasată ca sit în categoria A.

Actul normativ emis la sfârşitul anului trecut instituie, practic, regimul de protecţie implementat în momentul apariţiei legii 422/2001, care, ulterior, a fost modificat. Prin urmare, se revine la asigurarea protecţiei unui sit de importanţă naţională, ce a suscitat, în ultima perioadă, intense dezbateri referitoare la activitatea minieră din zonă.

Pe pagina de personalitate publică de pe Facebook, Vlad Alexandrescu declara că situl de la Roşia Montană a fost inclus pe lista sa de priorităţi. Astfel, societatea civilă speră ca zona se va bucura de o atenţie sporită, care se va concretiza, în final, prin includerea zonei pe Lista Tentativă a României pentru Patrimoniul Universal UNESCO. Acest proces a fost deja iniţiat, în urmă cu 6 ani, însă nu a avut sorţi de izbândă.

Localitatea Roşia Montană a fost atestată documentar în anul 131 d.Hr., cu numele Alburnus Maior. Aşezarea a fost întemeiată de reprezentanţi ai administraţiei imperiale romane, cu scopul de a exploata zăcămintele de aur şi argint din zonă, devenind în timp centrul principal de extracţie a metalelor preţioase de la nordul Dunării de Jos. Apogeul activităţii miniere la Roşia Montană a fost atins, însă, în perioada austro-ungară, la sfârşitul secolui la XIX-lea. (Sursa: descoperă.ro)

Citit 900 ori Ultima modificare Vineri, 22 Ianuarie 2016 14:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.