REABILITAREA centrului istoric gălățean. Propunere de luat în seamă

REABILITAREA centrului istoric gălățean. Propunere de luat în seamă
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Strada Domnească trebuie să intre într-un amplu proces de reabilitare, începând cu statuia lui Costache Negri, care trebuie pusă în valoare, amintindu-ne de fosta Piaţă Regală, în care statuia era amplasată exact în centrul acesteia. Bulevardul va fi reabilitat pe segmentul intersecţia cu Brăilei - Grădina Publică. Vor fi folosite pentru trotuare pavaje de piatră, rigole, ghivece stradale de flori, stâlpi de iluminat şi mobiler urban în stil vintage, cablajele vor fi îngropate în totalitate.

Pe strada Domnească vor circula numai autobuze de capacitate medie şi mică, va fi interzis traficul greu, iar în unele weekenduri va fi întreruptă circulaţia, pe segmentul Brăilei - Gării - Basarabiei, fiind transformată în zonă de promenadă şi socializare, cu ocazia organizării unor evenimente culturale, târguri de carte, meşteşugăreşti, expoziţii, teatru în aer liber etc..

Parcul Eminescu, fost Central, va fi renovat în totalitate într-un stil arhitectonic şi peisagistic ce ne-ar aduce imaginea parcului de altădată, va fi reproiectat foişorul care exista cândva în apropierea statuii lui Eminescu, se vor reconfigura aleile, se vor reface grota şi podeţul, vor fi folosite elemente de fier forjat, decoraţiuni şi stâlpi de iluminat şi mobilier retro, pavaje speciale, se vor planta arbori şi arbuşti, se va construi o fântână arteziană la intrarea în parc. Statuia lui Eminescu va fi reabilitată şi pusă în valoare în zona respectivă.

Se va recomanda proprietarilor imobilelor de pe Domnească, care posedă spaţii comerciale la parter, montarea de copertine, va fi permisă instalarea de terase pe trotuare, încurajând comerţul şi, în acest fel, cumpărarea de imobile de către cei potenţi financiar, renovarea şi valorificarea acestora. Vor fi regândite, reconfigurate şi reabilitate toate spaţiile verzi de pe strada Domnească, se vor crea zone de socializare şi odihnă, cu fântâni, verdeaţă, mobilier adecvat, vor fi amplasate busturi ale personalităţilor gălăţene (ex. în parcul de lângă sediul "Vieţii libere", în zona virană de lângă Policlinica cu plată).

Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2411 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2016 18:16

6 comentarii

 • postat de Galatean
  Miercuri, 13 Aprilie 2016 17:48
  89.136.186.***
  Vrem și tei parfumați (nu din cei vărateci), refacerea peluzelor și gazonarea lor, ceea ce nu s-a mai făcut de zeci de ani, pe Domnească. Asta chiar nu costă mult și efectul va fi vizibil. De ce nu mai îngrijește ADP-Gospodărie Urbană strada Domnească?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Mos Marcu
  Miercuri, 13 Aprilie 2016 16:21
  89.234.157.***
  Totul in text, absolut totul se bazeaza in viziunea dumnealui pe "va fi..." si "se va..." dar nimeni nu zice si cum, in ce fel si cu ce. La sfantul Asteapta.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Marcu
  Miercuri, 13 Aprilie 2016 16:12
  217.23.14.***
  Ce nimicuri...inca un articol scris de Asociaţia "Galaţi, oraşul meu" ca sa zica si ei ca se implica si ca mai exista si ei. 3 intrebari domnilor asociatiei marilor luminati.

  Cu ce bani?
  De catre cine?
  Cand?


  Ca la nivel de proiecte toate sunt minunate cand le auzi rostite din gura oricui. Vorbiti doar ca sa va aflati in treaba. Daca tot esti o asociatie bine organizata, bine structurata si cu atat de multa minte atunci tu ca asociatie nu mai astepta de la altii si implica-te, "incheaga" un proiect, asterne-l pe hartie si fuga cu el la UE sa obtii niste bani europeni pentru consolidarea patrimoniului cultural si arhitectural. Totdeauna sunteti buni de gura, dar la facut sunteti zero. Faptele ar trebui sa vorbeasca de la sine, dar pana acum numai gura este de voi ca si asociatie si in viziunea voastra intotdeauna altul este de vina numai voi nu. Au fost si simpli oameni de la tara, fara nicio organizare (doar ei in simplitatea lor) care au accesat bani europeni pe proiecte create/inchegate de ei si au reusit sa le realizeze, sa le puna in practica, pe cand voi dormiti in ghete si stati intotdeauna cu mana intinsa la autoritatile locale.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Iubitor de GL
  Miercuri, 13 Aprilie 2016 12:11
  81.12.149.***
  @Galatean
  Stimate domn, vad ca ai multe postari aici la comentarii. De ce nu trimiti si dumneata articole cu propuneri pe adresa sediului Vietii Libere?
  In loc sa comentezi aici de fiecare data ce fac altii, mai bine te-ai implica direct in ceva concret.
  Ai participat in vreo actiune a vreunui ONG din Galati pentru vreo fapta utila galatenilor? Ai prestat vreo actiune voluntara pentru a da exemplu de civism?
  Societatea civila trebuie sa se dezvolte puternic, dar asta nu se poate face doar prin vorbe si comentarii. Trebuie facute multe in Galati, dar un singur ONG precum "Galati, orasul meu" nu le poate face pe toate.
  6
  8
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 13 Aprilie 2016 10:03
  81.181.94.***
  Interesele cui le purtati voi de la "Galati orasul meu". Orasul asta combinist e sufocat de poluare si de lipsa de spatii verzi. Pe cand o initiativa de reamenajarea falezei care e in paragina si plina de comunitari; unde mai pui ca se poate consolida plantand diverse sortimente de arbusti si altele sa nu se mai erodeze, darame etc. Pe cand o initiativa de punere in valoare a altor spatii verzi - Galatiul nu are un parc mare gen Herastrau - ca sa nu mai spun ca Herastrau e mic comparativ cu parcurile din alte capitale europene. De ce nu o initiativa de transformare in padurii Garboavele in loc de promenada - cu un transport public decent - legaturi regulate si rapide cu locatia dupa o anumita ora cand populatia activa s-ar putea relaxa intr-un mediu natural. Bugetul local este subtire iar noi ne-am saturat de betoane si pietre vrem relaxare in aer liber langa Dunare, la padure sau chiar pe Dunare. De ce nu initiativa de facut din banii publici un serviciu de scurte calatorii rapide pe Dunare catre locuri frumoase naturale in care sa te opresti sa stai cateva ore sa hoinaresti si apoi sa te intorci. Galateni mergeti fratilor in alte tari si vedeti parcuri, croaziere pe rauri din orase cu opriri in diverse locatii sau parcuri - descoperiti natura si lasati micul, berea si tigara. Transformarea oricarui oras (nu numai a Galatiului) incepe prin initiative si servicii oferite propriilor cetateni. Apoi se poate vorbi de a transforma oras in reper turistic.
  Mai usor cu interesele proprietarilor de betoane de pe Domneasca - proprietarii sa investeasca ei intai si sa plateasca in mod cinstit si impozitele modice care le au si sa nu mai ascunda banii prin diverse cheltuieli. Apoi sa vina sa ceara primariei sa ne umple de alte betoane si pietre.
  3
  12
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 13 Aprilie 2016 09:18
  5.13.232.***
  "Parcul Eminescu, fost Central, va fi renovat în totalitate " Intrebare ,panrama si uratenia de cladire denumita "casa alba" si care trebuia sa fie WC-public reabilitat ,va fi darmata , altfel cum va arata parcul ca "altadata" ?
  0
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.