CRONICĂ DE CENACLU/ De prin mocirla Facebook
Foto: Sursa foto: Internet

CRONICĂ DE CENACLU/ De prin mocirla Facebook
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Înainte de cronica obişnuită, semnalăm faptul că se manifestă în spaţiul virtual unele voci care se vor a fi "singulare", suferind de mania unei "principialităţi estetice unice" - dar fără o acoperire în spaţiul real. Astfel, se invocă adesea unele porniri estetice ce au „funcţionat” la "Cubul Critic Oblio" şi nu par a fi însuşite şi în Cenaclul "Noduri şi Semne". De acord. Dar, a venit vreun "principial" destoinic dintre ei să strige: Iată, principiul meu/ al nostru estetic, pe care l-am dibuit noi înşine şi l-am slujit cu perseverenţă şi credinţă! E un principiu demolator, însuşiţi-vi-l şi voi, băi prăfuiţilor!? Sau - dacă o fi existat un astfel de "înalt principiu" - ce s-a întâmplat cu el? "S-a prăbuşit şi s-a făcut puzderii" (vorba bătrânului Will), fiind prea "suspus" şi prea fragil sau, poate, nu a fost slujit cum se cuvine de chiar promotorii săi? Altfel, stimabile proaspăt coleg, unde este astăzi "Cubul Critic Oblio"? Ca să mergem şi să ne înfruptăm din aluatul dospit şi copt în vipia principialităţii tale/ voastre! Nu aşa... pe după scaune şi pe sub masă... Altfel, ajungem la vorba poetului Ion Zimbru: "...experţi în urlet şi-n dărmare de prin mocirla lui facebook" (vezi VL 8086).

Despre grupajul de poeme prezentat de Simona Toma, Stela Iorga spune, printre altele: un real talent, o simonă care se clonează în joacă; pare contaminată de un anume teribilism literar - în sensul că sunt un pic teatrale - fără a fi vorba de o ipocrizie literară, ci de efect; un stil metaforizat care o serveşte şi care este un câştig pentru scrisul ei.

La rândul său, Andrei Velea afirmă că poemele sunt scrise curat, atent, dar fără curaj, cu o corectitudine exagerată şi o cuminţenie "care le vitregeşte de amprenta personală".

Poezia Simonei pare a putea exista doar odată cu jocul de imagini, de cuvinte, de idei; poate fi recitată pe scenă; are, pe alocuri, accente filosofice şi, pe de altă parte, vine cu naivităţi, a spus Marius Grama.

S-ar mai putea spune că sinceritatea, simţirea, trăirea autentică nu au făcut şi nu fac rău în artă/ literatură; dimpotrivă, pot contribui chiar la instituirea unui principiu estetic - dacă nu există deja - cu condiţia, desigur, să existe talentul/ harul de rigoare; altfel... putem hoinări în zadar o veşnicie pe Facebook cu o tolbă plină de principii estetice la oblânc.

Astăzi, la ora 18,00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", citeşte Victor Cilincă.

Citit 1473 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Mai 2016 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.