Discuţii despre statuia lui Costache Negri, la Muzeul de Istorie

Discuţii despre statuia lui Costache Negri, la Muzeul de Istorie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", în parteneriat cu Asociaţia "Galaţi, oraşul meu", Asociaţia "Galatzi 2020", Asociaţia pentru Promovarea Patrimoniului Cultural, Colegiul Naţional "Costache Negri" şi Şcoala Gimnazială Nr. 16, organizează astăzi, 2 mai, începând cu ora 14,00, masa rotundă cu tema "Statuia lui Costache Negri din Galatz, între trecut şi viitor".

"Statuia lui Costache Negri a fost ridicată, prin subscripţie publică, din iniţiativa unui comitet condus de către profesorul Panait D. Petrovici. Realizată de sculptorul Ioan Iordănescu, a fost dezvelită la 17 iunie 1912, în mijlocul Pieţei Regale. Ea a fost turnată în bronz, la fabrica "V. V. Răşcanu" din Bucureşti şi amplasată pe un soclu de 6 metri. Astăzi, statuia este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din Galaţi", spune muzeograful Valentin Bodea.

Citit 3237 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iunie 2016 18:21

1 comentariu

 • postat de GALATEAN
  Joi, 02 Iunie 2016 12:17
  78.96.253.***
  Statuia poate fi RE-amplasata LA INELUL DE ROCADA,Bratianu fiind unul din personalitatile politice ale vremii care a condus Romania spre propasirea idealurilor nationale romanesti.

  Ar iesi mai mult in evidenta amplasata la inelul de rocada, decat unde este acum, ascunsa pe jumatate dupa arbusti.

  Sau poate fi alta statuie, sau un monument emblematic al orasului, dar nu CRUCEA SFANTULUI ANDREI,mai nimerita ar fi la intrarea in Galati.

  Pe urma, o discutie, odata cu acest subiect, ar trebui facuta si pentru statuia care trebuie RE-amplasta pe locul unde a fost inainte de anii 60, in parculetul de la STIREX,finantarea stiu ca este deschisa de acum un an si ceva.

  Si mai mult, sunt statui, uitate prin diferite locatii, magazii sau depozite, care au tronat pe principalele bulevarde ale Galatiului interbelic, una, asemanatoare statuii lui Cuza,dar bust,pe fosta strada Lascar Catargiu.Am vazut in imaginile orasului Galati, vechi, sigur, cei de la Muzeul de Istorie, au imagini si informatii...

  Poate o sa ne luam dupa orasul Iasi, unde, pe bulevardele principale, in special,in Piata UNIRII, pe bulevardul Carol,in parcul Copou, bulevardul Stefan cel Mare, troneaza statuile inaintasilor tarii,aduceri aminte si cinstire pentru ceea ce au facut pentru propasirea tarii.

  Si Galatiul are bulevarde, parcuri,faleza,intersectii, unde ar trebui amplasate aceste statui, pe care galateanul, vazandu-le zilnic, macar asa invata un pic de istorie, si constiinta sa il anime spre respect si civilizatie in orasul in care locuieste.

  Dupa 89, asta ar fi trebuit sa faca alesii,arhitectura curata si statui, monumente emblematiece ale orasului, nu dughene, garaje si constructii megalomanice,aratandu-se prostia si opulenta, pe spatii verzi, constructii fara incadrare in planul urbanistic general, treaba facuta fara cap si responsabilitate, avand angajati arhitecti in Primarie, platiti din bani publici.
  Si din pacate, desi exista legislatie in vigoare pentru erorile si abuzurile facute in planul urbanistic al orasului, nimeni nu a fost tras la raspundere pana acum.Sper ca nu-i timpul trect!

  Si dvs. cei de la Viata Libera, de ce nu promovati astfel de subiecte, proiecte care sa fie puse pe tapet,astfel angrenand cetatenii cu scaun la cap, CA SUNT DESTUI IN ORASUL ASTA, sa forteze pe mamelucii din Primarie, pusi pe afaceri si capatuiala, uitand de promisiunile din campania electorala.
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.