Doi ”recidivişti” în Artă, într-o ”expoziţie de forţă”. Sterică Bădălan şi Relu Angheluţă, la Galeriile ”Mantu”
Foto: Foto ”Viața liberă”, Victor Cilincă

Doi ”recidivişti” în Artă, într-o ”expoziţie de forţă”. Sterică Bădălan şi Relu Angheluţă, la Galeriile ”Mantu”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vietăţi diafane nedesluşite, forme rotunjite din marmură sau cristal îmbrăcate în metal calcinat, unele sugerând idei ezoterice, alături de pânze mari, picturi din explozii de lumină evocând mai toate peisaje lacustre - iată propunerea ultimei expoziţii deschise, săptămâna trecută, de Filiala Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), pentru doi dintre membrii săi: sculptorul Relu Angheluţă (n. 1956, la Buciumeni) şi pictorul Sterică Bădălan (n. 1955, la Grindu), un duet plastic reuşit în sala reinventată modern a Galeriei de Artă „Nicolae Mantu”, în care la vernisaje nu prea mai ai loc să arunci vreun ac. Pe lângă publicul prezent, au onorat vernisajul şi doi consilieri ai Comisiei de Cultură de la Consiliul Local, respectiv Judeţean: Zanfir Ilie şi Nicolae Bacalbaşa.

„Calitatea supremă a unui artist este răbdarea: răbdarea de a privi, răbdarea de a înţelege ceea ce priveşte, de a descoperi prin observaţie forme, culori, acorduri, armonii, ritmuri şi, după ce realizează toate aceste lucruri, mai trebuie să aibă şi o calitate -  capacitatea de a transpune în spaţiu grafic aceste informaţii” - ne-a spus, la vernisaj, preşedintele Filialei UAP, plasticianul David Sava. Cei doi artişti expuşi „au realizat un lucru important: au dat dovadă de-a lungul timpului de consecvenţă, de perseverenţă, de acea conştiinţă de artist”. Progresul este rezultatul muncii consecvenţei în lucru, a subliniat plasticianul, având ca exemplu lucrările celor doi. Bădălan, cu o mare putere de muncă şi talent, are „cel mai frumos atelier, dintre artişti”, pe care şi l-a construit singur, fără niciun sprijin, a continuat Sava. Împreună cu Angheluţă, alături de care a mai expus, artistul formează o echipă care se completează: un pictor şi un sculptor, „o simbioză perfectă între formă, volum - ceea ce exprimă Relu Angheluţă - şi abordarea nouă din partea dlui Sterică Bădălan, pentru că este o surpriză pentru toată lumea, cu o explozie cromatică. ”Într-adevăr, culorile pictorului s-au aprins, spaţiile sunt mai puţin geometrizate ca altădată, contururile mai difuze şi, deşi nonfigurative, sugerează peisaje şi în special peisaje dunărene."

„Este o expoziţie de forţă! Este un mesaj comun al celor doi”, a declarat plasticianul şi muzeograful Gheorghe Andrescu, care a observat că „încet-încet, lucrurile încep să se aşeze. E o a doua expoziţie la care venim cu plăcere în această sală. Expoziţii în care lucrurile capătă sens major”, plasticianul făcând trimitere la recentul Salonul de vară, din această nouă epocă de organizare mult mai dinamică şi mai valoroasă a filialei UAP şi a a Galeriei „Mantu”.

Criticul de artă şi muzeograful Mariana Cocoş Tomozei a punctat: „Este într-adevăr un alt eveniment important. Am putut să urmăresc această evoluţie consecventă a celor doi cunoscuţi artişti. Ambii sunt artişti cu o foarte bogată activitate: expoziţii personale, participări numeroase la expoziţii naţionale şi peste hotare. Puţin înainte de a începe vernisajul, am vrut să aflu nişte cifre exacte, pe care nu le-am obţinut”: cei doi nu mai ţin socoteala, numeric, a expoziţiilor de până acum, fiind vorba însă de decenii de lucru - Bădălan chiar poate aniversa 40 de ani de când expune! „Şi eu am constatat că există o unitate de simeză a celor două personalităţi”, „lirism şi fporţă expresivă” pentru tablourile unui „foarte bun colorist”, „lirism şi rafinament” pentru  sculpturile expuse, a adăugat criticul. Din nou, merită văzut!

Citit 2581 ori Ultima modificare Luni, 01 August 2016 09:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.