CRONICĂ DE CENACLU. Gânduri despre blank

CRONICĂ DE CENACLU. Gânduri despre blank
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Flash-ul literar a fost prezentat de poeta Stela Iorga care l-a prezentat pe scriitorul suedez Axel Munthe (1857 – 1949) şi romanul acestuia – Cartea de la San Michele. Astfel, am putut afla că scriitorul a fost medic psihiatru, poliglot, filantrop şi un mare iubitor şi apărător al drepturilor animalelor. În acest sens, este de pomină faptul că a cumpărat muntele Barbarossa din insula Capri pentru a proteja păsările care erau vânate în această zonă. Cartea de la San Michele – scrisă şi publicată în 1929 – este tradusă în 45 de limbi. În limba română, a fost tradusă de Felix Anderca – în 1930 şi Teodora Sadoveanu – în 1970.

În continuarea serii, Cristina Dobreanu a prezentat lucrarea Prin blank şi de la capăt – o întâmpinare la cartea poetului Vlad Moldovan intitulată Blank, apărută la Editura Cartea Românească în 2008; iată cum s-au referit colegii la această lucrare:

„Titlul este interesant, apolinerian; textul citat este mai mare decât comentariul, ceea ce nu ar fi de dorit; lucrarea este mai legată decât ce ne-a mai prezentat; are capacitatea de a prinde în câteva cuvinte ideea care, pe alocuri, este cursivă, elegantă.” (Victor Cilincă)

„E bine, dar cam scurtă; o părere proprie despre universul respectiv; are linie melodică şi eleganţă în exprimare; trăsătura caracteristică ar fi poeticitatea textului care are în spate un lirism latent.” (Stela Iorga)

„Ar fi fost de dorit o minimă prezentare a autorului luat în discuţie.” (I. Gh. Tofan)

„Pare uşor să-ţi dai cu părerea despre un scriitor, dar mai interesant ar fi să-ţi prezinţi propriile creaţii; nu are suportul material necesar; nu ştim cine este autorul, ce a mai scris etc.” (Violeta Ionescu)

„Foarte scurt; citate multe, idei dezvoltate - puţine; poezia analizată este cam naşpa.” (Sabina Penciu)        

„Nişte gânduri aşternute despre poezia lui Vlad Moldovan; un microeseu argumentat, o încercare de a se lămuri ea cu ea; titlul – destul de cool; încearcă să-şi găsească forma de exprimare.” (Nicoleta Onofrei) 

Astăzi, la ora 18,00, va citi Violeta Ionescu; flash-ul literar va fi prezentat de Victor Cilincă.

Citit 966 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Octombrie 2016 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.