Hram la Biserica Greacă

Hram la Biserica Greacă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, în sfântă zi de hram, la Biserica Greacă, lăcaş ridicat în 1864 de comunitatea elenă, pe o căldură amplificată de căldura Duhului, dar şi a mulţimii prezente la slujbă - creştinii s-au bucurat să fie împreună. Laolaltă, credincioşii au fost în comuniune cu Mântuitorul, cu părintele arhimandrit Daniil Oltean, cu părintele Constantin Stoica, cu alţi slujitori ai Sfântului Altar. La momentul rugăciunii „Tatăl nostru”, rostirea s-a făcut în română şi în greacă...

„Biserica Greacă este o biserică foarte importată din oraş şi vin aici de mică, mai ales la zilele de hram, ne-a spus Violeta P., din Galaţi. Deşi stau în altă zonă din oraş, vin la sărbătorile de hram, fiindcă atunci suntem în comuniune, într-o legătură  mai strânsă cu Sfântul prăznuit...” 

Schimbarea la Faţă se prăznuieşte în a şasea zi a săptămânii, pentru că în această zi  Dumnezeu l-a făcut pe om, pe Adam, însă primii oameni - prin păcat - au pierdut harul divin...

„Schimbarea la Faţă (la fel şi ziua Botezului Domnului, prăznuită pe 6 ianuarie)  este una din  zilele de peste an în care Dumnezeu ne arată că nu suntem doar trup, ci suntem şi duh, a spus prea cucernicul Daniil Oltean, arhimandrit al Dunării de Jos. Lumina în care a fost învăluit Mântuitorul pe Muntele Tabor nu este una naturală, materială. Lumina taborică este lumina divină, este harul lui Dumnezeu care vine din jertfa Sa pe Cruce”.

Tâlcuind Sfânta Scriptură, sfinţii părinţi ne spun că Lumina care îi învăluia faţa Mântuitorului - la Schimnarea la Faţă - este lumina vieţii veşnice, cea după care trebuie să alergăm continuu în viaţa aceasta pământească, pentru ca în cealaltă viaţă să fim şi noi în împărăţia lui Dumnezeu, adică în Rai şi nu în iad.

Sărbătoarea de ieri a fost prilej ca ale Mariei, rugăciunea,  să se îmbie cu ale Martei, cu faptele milosteniei creştine la agapa frăţească, moment care vine ca o prelungire a liturghiei de la Altar la altarul inimilor creştine.

Citit 1024 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.