Festivalul de Folclor de la Galaţi, la final

Festivalul de Folclor de la Galaţi, la final
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii s-au prins în hore şi sârbe şi au jucat cu foc concurându-i pe artiştii de pe scenă * Bulgarii, marii învingători ai festivalului, au reuşit să-i întreacă pe ruşii din Daghestan, favoriţii publicului *

Ca la nuntă, aşa au jucat gălăţenii, sâmbătă seara, la Festivalul de Folclor „Doina Covurluiului”, ediţia a IV-a. Horele şi sârbele încinse de publicul foarte numeros, pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor au dovedit o dată în plus că gălăţenii se distrează chiar şi în vremuri de criză.

Sâmbătă, de Sfânta Maria, Festivalul de Folclor şi-a făcut singur concurenţă. În vreme ce pe scena de la Sindicate bulgarii şi moldovenii se întreceau pentru trofeu, la Faleză, turcii, ucrainenii şi ruşii din Daghestan îşi dovedeau o dată în plus valoarea. 

Transilvania, Bulgaria, Moldova

Penultima seară a festivalului a început cu un spectacol extraordinar susţinut de Ansamblul Folcloric „Măgura Şieului” – Bistriţa Năsăud. Artiştii au străbătut sute de kilometri ca să ne aducă un crâmpei din cântecul, dansul şi strigăturile ciobanilor de la munte, din Transilvania.

Ritmurile bulgarilor au încins la maxim atmosfera. Culoare, veselie, antren, spectaculozitate, acestea sunt cuvintele care ar caracteriza demonstraţia folclorică a Ansamblului “Dyado Dragoy” (adică „Veselia”), din Bulgaria.

Când Ansamblul Folcloric „Vatra Horelor”, Slobozia Mare, Republica Moldova a urcat pe scenă, gălăţenii n-au mai rezistat şi au încins jocul. Ar fi putut să intre şi ei în concurs la cât de bine dansau pe ritmurile moldoveneşti!

Preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, a asistat la întregul spectacol alături de soţia sa, dna Nina Chebac. Directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Răzvan Avram a venit la spectacol cu „întăriri”, adică soţia şi fetiţa, micuţa Beatrix devenind pentru câteva minute cea mai tânără membră a juriului.

Trofeul pleacă în Bulgaria

Gălăţenii au avut parte de o ultimă seară de folclor autentic la Festivalul Internaţional de Folclor «Doina Covurluiului», ediţia a IV-a.

Juriul a decis să decerneze Trofeul Festivalului Ansamblului Folcloric „Veselie” din Bulgaria.

Premiul I a fost acordat artiştilor din Ansamblul de Stat “Derbent” – Daghestan, Federaţia Rusă.

Premiul II a fost împărţit Ansamblului Folcloric “Vatra Horelor” – Slobozia Mare, Republica Moldova şi  Ansamblului „Ilkadim Halk Egitimi Merkezi A.S.O. Mudurlugu Samsun” – Turcia.

Ultimul loc pe podium, Premiul III, a revenit Ansamblurilor „Raduga” şi „Ethnos” – Regiunea Odessa, Ucraina. 

Explicaţie foto: Bulgarii au câştigat Trofeul festivalului de la Galaţi

Citit 701 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.