Nora Iuga, Angela Baciu şi un experiment literar

Nora Iuga, Angela Baciu şi un experiment literar
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Despre avangardă, intertext, experiment, iubiri frumoase şi cărţi necesare le-a vorbit Nora Iuga studenţilor prezenţi în sala Aula Magna a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi. Scriitoarea şi traducătoarea, decorată de curând de preşedintele Klaus Iohannis, a venit la Galaţi, alături de prietena şi colaboratoarea sa, scriitoarea Angela Baciu, pentru a lansa ultimul volum scris împreună, un experiment avangardist, cu un titlu care stârneşte controverse: ”mai drăguţ decît dostoievski”. “Este prima carte care se încadrează perfect în avangardă şi e rodul unui experiment. Pentru că eu şi Angela nu ne-am propus să o scriem. Nu am făcut decât să vorbim. Ne-am dat seama că toate cuvintele noastre au viaţa lor proprie, se însoţesc, merg unele spre altele, se iau de mână şi te duc spre un anume sens pe care nu-l aşteptai. Cartea e un imens intertext, începe cu un prolog şi fiecare din cele 25 de tablouri scurte se termină, ca în tragediile antice, cu o replică a Corului, bineînţeles, în latină", explică Nora Iuga. Cea care se consideră o plăsmuire, o “fiinţă interioară ce trăieşte într-un vis, permanent,” le-a dat studenţilor şi un sfat, legat de lecturile filologice: să nu se ferească de ceea ce nu înţeleg la prima vedere, pentru că exact acolo, în acel text, se ascunde un diamant. Tot ea propune, în vremuri de impas al creaţiei, o reîntoarcere la formele simple. “Marii modernişti francezi ne-au dat în pictură un mare exemplu: atunci când s-au blocat într-o anumită formulă estetică și au văzut că nu pot avansa, s-au întors înapoi la pictura primitivă, la desenele rupestre, la tot ce s-a uitat. Şi au început să sugă de acolo şi au recreat arta plastică. Aşa trebuie să facem şi noi. Sunt convinsă că ar trebui să ne întoarcem, pentru a ne inspira, la poezia cu ritm şi rimă şi mai ales la poezia populară, să încercăm să introducem puţină poezie dialectală şi să facem o combinaţie care ar putea fi foarte incitantă”, a explicat Nora.

Despre experiment, la modul serios

O susţinătoare a avangardei, Nora Iuga crede cu sfinţenie că experimentul este cel mai important producător de inovaţie în literatură. “Noi, din păcate, după o explozie extraordinară a avangardei româneşti, odată cu venirea războiului, când muzele tac, am renunţat la a mai experimenta. Comunismul a impus, apoi, un gen de poezie politică. Cred că experimentul e singura modalitate de a duce poezia mai departe. Noi am rămas la o concepţie învechită că fondul, conţinutul, e cel care dă greutate poeziei şi artei, în general, ceea ce nu e adevărat. Vechii greci, în genialele lor tragedii antice, au consumat tot conţinutul de idei al omenirii: Dumnezeu, viaţa, moartea, iubirea. Toată literatura lumii nu tratează alte teme, sunt aceleaşi, în diverse variaţiuni. Şi atunci, cum să evolueze literatura decât prin schimbarea formelor? Forma e cea care schimbă lumea! Românii noştri tineri ar trebui să se orienteze către experiment”, a declarat Nora Iuga.

Scriitoarea s-a declarat fericită că se află pentru a treia oară la Galaţi, pe urmele bunicilor, născuţi unul aici, altul la Brăila, încântată de primirea gazdelor (prof. univ. dr. Doiniţa Milea, prof. univ. dr. Simona Antofi şi prof. univ. dr. Nicoleta Ifrim) şi bucuroasă de prietenia cu Angela. “Este teribil să poţi găsi un companion în ale scrisului şi în ale simţirii, cu care să ai în fiecare zi revelaţia că poţi comunica atât de bine. Avem un instinct al umorului, al jocului, al ironiei, al datului cu tifla şi, pe de altă parte, o imensă iubire de natură şi oameni. Ea mă ţine tânără”. La rândul său, Angela Baciu, care mai are o carte cu Nora, a spus despre lansarea de acasă: “A fost un dialog încărcat, o trecere prin toată literatură lumii, un schimb poetic, aş zice, de păreri şi sentimente. Un eveniment cultural pe care, cred eu, nu îl vom putea uita. Am găsit la Galaţi un public minunat, am ascultat şi <<vocea>> tânără, poeta Simona Alina Dragomir, am întâlnit cadre didactice universitare - un adevărat model de educaţie, cultură, profesionalism, am simţit respect pentru artă, literatură şi valoare. Am fost onorată şi emoţionată să fiu alături de doamna Nora Iuga şi să citim fragmente din cartea noastră celor prezenţi la Dunărea de Jos”.  

Volumul “mai drăguţ decît dostoievski” s-a lansat la Târgul de Carte “Librex” Iaşi, la “Bookfest” Bucureşti şi îşi va urma drumul prin ţară. Se găseşte la Librăria Humanitas, cu autograful celor două scriitoare.  

Citit 1689 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2017 21:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.