Flori şi poeme în cinstea lui Eminescu
Foto: ”Viața liberă”, Alina Șerban

Flori şi poeme în cinstea lui Eminescu
Comemorare, la 128 de ani de la moarte
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Atmosferă solemnă, joi, 15 iunie, în Parcul Mihai Eminescu, unde a avut loc, în cadrul programului Festivalului Internaţional al Cărţii "Axis Libris", o slujbă de pomenire pentru marele poet, săvârşită de preotul Lucian Petroaia, de la Arhiepiscopia "Dunării de Jos".

Evenimentul, care a marcat 128 de ani de la moartea lui Eminescu, a continuat cu un cuvânt al directorului Bibliotecii "V.A Urechia", Ilie Zanfir, care a ţinut să reamintească auditoriului importanţa lui Eminescu în cultura românească. Ilie Zanfir a mai anunţat şi redeschiderea Bibliotecii Estivale, în acelaşi parc,  făcându-le celor prezenţi, mai ales copiilor şi tinerilor, şi o invitaţie către lectură. Scriitorul şi ziaristul Victor Cilincă, prezent şi el la eveniment, a ţinut să sublinieze că statuia ar trebui îngrijită mai bine, fiind deja crăpată în unele locuri, şi că autorităţile ar trebui să se implice mai mult în reabilitarea monumentului. Asta cu atât mai mult cu cât aceasta a fost prima statuie a lui Eminescu din ţară, fiind sculptată în marmură de Frederic Stork. Un moment emoţionat i-a aparţinut criticului Adi Secară, care a citit un pasaj dintr-o scrisoare a poetului către Veronica Micle. Pentru a-i aduce un omagiu poetului, câţiva elevi de clasa a III-a ai Şcolii nr. 28 „Mihai Eminescu” au susţinut un mic recital din lirica eminesciană.

La final, cei prezenţi, autorităţile, invitaţii şi toţi gălăţenii care au dorit să-i aducă şi ei un omagiu, au depus flori lângă statuia poetului. Nici "Viaţa liberă" n-a lipsit, întrucât noi credem că e important să ne amintim şi să ne onorăm istoria (literară, dar nu numai), tocmai pentru a privi cu mai multă încredere către viitor. Într-un oraş în care cărţile şi oamenii de litere au nevoie de mult mai multă susţinere, sperăm ca reabilitarea monumentului lui Eminescu să fie un prim pas necesar. Evident, nu singurul.

Citit 2676 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2017 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.