Atenţie cu istoria pe scări!

Atenţie cu istoria pe scări!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Istoricul Tasin Gemil, despre corectitudinea istorică * „Cu cât o vei iubi mai tare, cu atât [istoria] te va trăda” *

Pe prof. univ. dr. Tasin Gemil, istoricul de la Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, l-am întâlnit recent la un eveniment cultural gălăţean.

Fost ambasador al României în Azerbaidjan, deputat pentru o vreme, profesorul de etnie turcă este unul dintre cei numai trei turcologi în viaţă, ştiutor adică şi al scrierii vechi arabe. Vechi documente care pot să ne întregească sau chiar schimba istoria şi unele chiar au făcut-o, scrieri misterioase pentru cititorul obişnuit, au fost astfel tălmăcite de savant.

De o sinceritate cuceritoare, profesorul a avut amabilitatea să răspundă curiozităţii reporterului, vorbind despre… corectitudinea istorică. Care este trădată atunci când din interes politic sau furaţi de romantism, cosmetizăm adevărurile trecutului… 

„Când am fost încadrat la Institutul de Istorie şi Arheologie „A. D. Xenopol” din Iaşi, l-am întâlnit pe profesorul Dimitrie Ciurea – Dumnezeu să-l odihnească!” - mi-a mărturisit cercetătorul. „A fost un istoric mai puţin cunoscut – dar asta nu înseamnă că era mai puţin valoros, dimpotrivă, era un om de o cultură şi de o informaţie, mai ales, teribilă. Adică, cunoştea din Japonia până în America, stând în Iaşi acolo. Şi nu exista Internetul atunci! A fost îndrumătorul meu de doctorat”.

„Când am intrat şi eu să lucrez la secţia de Istorie Universală,  pe care dl profesor Ciurea o conducea, mi-a spus aşa: „Dragă – zice – te-ai îndrăgostit de o curvă!” Aşa mi-a zis: nu de o prostituată, de o curvă! „Este cea mai mare curvă din întreaga existenţă a omenirii! Să ştii că, cu cât o vei iubi mai tare, cu atât te va trăda. Aşa că să fii foarte atent ce faci cu ea, să nu ai niciodată încredere în ea”.

„Într-adevăr, a avut foarte mare dreptate. Istoria, în cei 45 de ani, pot să spun, de când o slujesc, s-a schimbat de foarte multe ori. Asta nu înseamnă însă că eu mi-am schimbat sentimentele – o iubesc tot aşa cum am iubit-o şi în tinereţe. Istoria, istoria cea adevărată”.

„Pentru că, dincolo de „curvăsăreala” asta a ei, eu ştiu că ea este cea în care trebuie să avem încredere. Pentru că fără ea nu putem să înţelegem nici prezentul, nici viitorul! Nu spun un lucru nou, este un lucru comun ceea ce spun, dar este adevărat”.  

Oare românii s-au dat după modă, plătind bir când  Înaltei Porţi, când UE? – l-am întrebat pe profesor. „Nu este o modă, ci este o necesitate de care trebuie să ţinem seama, de condiţiile în care a evoluat istoria României şi nu numai a României. Eu nu consider că este bir! Am văzut şi eu modul în care se interpretează, am văzut şi eu la televizor că s-au făcut afirmaţii foarte dure legate de relaţiile cu Uniunea Europeană – este o interpretare foarte simplistă!”

Comentariu foto: Profesorul Gemil spune lucrurilor pe nume

Citit 799 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.