Unde vor da reprezentaţii păpuşarii de la ”Gulliver”

Unde vor da reprezentaţii păpuşarii de la ”Gulliver”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De la 1 ianuarie 2018, Galaţiul îşi va recâştiga cele trei teatre pe care le-a avut în urmă cu şapte ani: Teatrul de Păpuşi "Gulliver", Teatrul Dramatic "Fani Tardini2 şi Teatrul Muzical "Nae Leonard", iar actorii gălăţeni vor redeveni angajaţii instituţiilor de cultură şi nu ai unei fundaţii. Artiştii de la "Gulliver" nu vor mai împărţi scena cu actorii Dramaticului, ci vor avea propria lor sală de spectacole.

Câţiva dintre artiştii din orchestra, corul, baletul şi revista Teatrului Muzical, împreună cu directorul Teodor Niţă, au aşteptat, alături de Florin Toma, directorul Teatrului Dramatic, ca aleşii să repare ceea ce s-a distrus, în urmă cu şapte ani, prin aplicarea în mod aberant a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 63, privind restructurarea administraţiei locale.

Astfel, consilierii locali au constatat că Muzicalul a fost înfiinţat în baza deciziei Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Galaţi din 1956 şi drept urmare este exceptat de la prevederile OUG nr. 63/2010. De la 37 de posturi în organigramă, cu câte rămăsese, Muzicalul va avea, de la 1 ianuarie 2018, 248 de posturi, artiştii care până acum figurau ca angajaţi ai Fundaţiei "Andreiana Juventus" redevenind, cu toate drepturile, angajaţi ai teatrului.

Aleşii au constatat, de asemenea, că Teatrul de Păpuşi "Gulliver" Galaţi a fost înfiinţat tot baza deciziei Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Galaţi din 1956, fiind şi el exceptat de la aplicarea OUG 63. "Teatrul de Păpuşi "Gulliver" îşi va redobândi personalitatea juridică", se arată în hotărârea adoptată, prin care instituţia încetează a mai fi o secţie a Dramaticului, redevine teatru şi va avea propria organigramă, cu 38 de posturi. Iar Teatrul Dramatic îşi recuperează şi el actorii, urmând să aibă, din 2018, o organigramă cu 82 de posturi.

Gloria se împarte

Primarul municipiului Galaţi a ţinut să le spună artiştilor prezenţi că nu este singurul căruia trebuie să-i mulţumească pentru hotărârile adoptate: "Cred că un om căruia ar trebui să-i mulţumiţi cel puţin la fel de mult ca şi mie - dacă merit într-adevăr - este domnul Ion Cordoneanu, pe care îl pun coiniţiator al acestor proiecte de hotărâre de Consiliu Local. Să nu-l uităm şi pe domnul prefect, căruia îi mulţumim în prealabil, înainte de scurgerea celor şase luni", a spus edilul, făcând aluzie la termenul în care hotărârile pot fi atacate în contencios.

Casă pentru "Gulliver"

Dacă tot va redeveni teatru, Gulliver are nevoie de un sediu, în condiţiile în care clădirea în care a jucat an de zile a fost retrocedată şi acum se degradează pe zi ce trece. "Am identificat şi sediul social pentru Teatrul de Păpuşi, va fi pe strada Gării, în fostul sediu al PNŢCD. Pentru realizarea spectacolelor, suntem în tratative pentru închirierea sălii pe care o au cei de la Casa de Cultură a Studenţilor, iar odată cu închirierea, remedierea micilor probleme pe care le are în momentul de faţă, tocmai pentru a fi adusă la un standard minim în care cei mici să poată veni şi să vizioneze piesele de teatru adresate lor", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Citit 2290 ori Ultima modificare Duminică, 29 Octombrie 2017 02:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.