SUA şi UE condamnă arestările din Rusia

SUA şi UE condamnă arestările din Rusia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

SUA şi UE au condamnat arestările unor „protestatari paşnici” după ce poliţia a reţinut peste 1.600 de persoane care au protestat în Rusia înaintea ceremoniei de învestire pentru cel de-al patrulea mandat al lui Vladimir Putin. Şi liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, a fost arestat, el anunţând ulterior că a fost eliberat.

„Statele Unite condamnă Rusia pentru arestarea a sute de protestatari paşnici şi cere eliberarea lor imediată. Liderii care sunt siguri de legitimitatea lor nu îşi arestează oponenţii paşnici pentru că protestează”, a afirmat Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, pe Twitter, informaţie preluată de news.ro. Uniunea Europeană a condamnat, de asemenea, acţiunile autorităţilor din Rusia, afirmând într-un comunicat că, deşi protestele nu au fost autorizate, acest lucru „nu poate justifica abuzurile poliţiei şi arestările în masă”. Poliţia l-a scos pe Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei, din mijlocul protestelor de la Moscova, ţinându-l de mâini şi glezne, la câteva minute după ce a ajuns printre protestatari. Piaţa Pushkin a fost ocupată de protestatari care au fost întâmpinaţi de poliţie, autorităţile încercând să disperseze mulţimea. Navalnîi a fost eliberat duminică dimineaţă.

În ţară, 1.612 persoane au fost reţinute în 26 de oraşe, peste 700 de oameni fiind arestaţi doar la Moscova, conform site-ului de monitorizare a protestelor OVD Info. Echipa lui Navalnîi a organizat 90 de proteste în ţară pe care le-a numit „El nu este ţarul nostru”, făcând referire la Putin, care a fost ales pentru prima oară preşedinte în 2000 şi este deja cel mai longeviv lider al Rusiei de la Stalin până în prezent. Sute şi chiar mii de protestatari au putut fi văzuţi pe străzile unor oraşe precum Kaliningrad de la Marea Baltică, Nijni Novgorod de pe râul Volga, Krasnoiarsk din Siberia sau Habarovsk din estul îndepărtat al Rusiei. Ei au scandat „Rusia fără Putin”, „Putin e un hoţ” şi „Afară cu ţarul”. În Rusia, protestele trebuie să fie aprobate de autorităţi pentru a avea loc iar majoritatea protestelor organizate sâmbătă nu erau autorizate. Navalnîi, căruia i-a fost interzis să candideze contra lui Putin în alegerile de anul acesta, a comunicat pe Twitter duminică dimineaţa că a fost eliberat după ce a fost reţinut pentru organizarea unui protest neautorizat şi pentru că s-a opus arestării.

Citit 1614 ori Ultima modificare Duminică, 06 Mai 2018 22:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.