Celebra soprană Montserrat Caballé a decedat

Celebra soprană Montserrat Caballé a decedat
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cunoscuta soprană Montserrat Caballé a murit, sâmbătă, la spitalul Sant Pau din Barcelona, la vârsta de 85 de ani. Potrivit unor surse medicale citate de EFE şi AFP, îndrăgita artistă era internată de la mijlocul lunii septembrie pentru o afecţiune de care suferea de mai mult timp, informează Agerpres.

Priveghiul va avea loc duminică, la ora locală 14:00 (12.00 GMT), iar înmormântarea, luni, la Barcelona, au indicat serviciile funerare ale metropolei catalane.          

Evocând o "veste tristă", premierul spaniol Pedro Sanchez i-a adus un omagiu pe Twitter celei care a fost "o mare ambasadoare a ţării noastre, o soprană recunoscută pe plan internaţional". "Montserrat Caballé, vocea şi blândeţea sa vor fi mereu cu noi", a adăugat oficialul.

Cariera

Născută pe 12 aprilie 1933 la Barcelona într-o familie modestă, Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch a început să studieze canto la vârsta de opt ani, când a fost înscrisă la Conservatori Superior de Música del Liceu din Barcelona, pe care l-a absolvit în 1954, cu doi ani înainte de a debuta la opera din Basel în 1956, în opera "Boema" de Giacomo Puccini.

Soprana, a cărei artă a "pianissimo-ului" a devenit legendară, s-a remarcat şi în opere de Rossini, Bellini, Donizetti, Mozart şi Dvorak, iar din 7 ianuarie 1962, după doi ani petrecuţi la Bremen (Germania), s-a alăturat definitiv operei din Barcelona, Gran Teatre del Liceu.

„Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, aşa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioadă are divele ei, iar în cazul meu, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi fac treaba bine, cât mai bine posibil, la nivelul cel mai înalt”, mărturisea artista.

Pe parcursul carierei sale, Caballé a împărţit scena cu mari artişti precum Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras. A înregistrat alături de Freddie Mercury un album, de pe care una dintre melodii, "Barcelona", a fost aleasă drept imn al Jocurilor Olimpice organizate în acest oraş în 1992.

Citit 2982 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Octombrie 2018 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.