BREXIT | Criza constituţională din Marea Britanie. Ample proteste faţă de suspendarea activităţii Parlamentului

BREXIT | Criza constituţională din Marea Britanie. Ample proteste faţă de suspendarea activităţii Parlamentului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O petiție online împotriva suspendării Parlamentului de la Londra a fost semnată de peste un milion de persoane, potrivit Euronews. În paralel, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de planul premierului Boris Johnson de a impune un Brexit cu orice preţ.

„Parlamentul nu trebuie suspendat sau dizolvat decât dacă perioada privind Articolul 50 a fost extinsă sau dacă intenția Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană a fost retrasă”, se arată în descrierea petiției respective. Petiția este susținută de mai mulți parlamentari britanici care se opun ieșirii țării din Blocul comunitar. De asemenea, în numeroase oraşe din Marea Britanie, mii de cetăţeni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de suspendarea Parlamentului, măsură considerată echivalentă cu o „lovitura de stat” cu profunde efecte antidemocratice pe termen lung.

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a aprobat, miercuri, cererea premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului, facilitând astfel producerea Brexit fără niciun acord.

„Regina a aprobat ordinul de suspendare a Parlamentului începând nu mai devreme de luni, 9 septembrie, şi nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până pe 14 octombrie 2019 (...)”, se arată într-un comunicat oficial. Premierul conservator Boris Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit.

Suspendarea parlamentului britanic până la 14 octombrie, anunţată de premierul Boris Johnson, este un ''scandal constituţional'', a declarat preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow. La rândul său, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a afirmat că intenţia premierului Boris Johnson de a extinde vacanţa parlamentară până la 14 octombrie ''o faptă reprobabilă şi o ameninţare pentru democraţia'' britanică.

''Sunt consternat de nechibzuinţa guvernului Johnson, care vorbeşte despre suveranitate şi totuşi încearcă să suspende parlamentul pentru a evita analizarea atentă a planurilor sale pentru un lipsit de înţelepciune Brexit fără acord. Este o ameninţare pentru democraţia noastră'', a menţionat Jeremy Corbyn într-o declaraţie. 

Boris Johnson speră să reuşească să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit. Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat în semn de protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.

Citit 1322 ori Ultima modificare Joi, 29 August 2019 11:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.