Sute de mii de australieni, evacuaţi

Sute de mii de australieni, evacuaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Autoritățile australiene au emis vineri alerte de evacuare pentru sute de mii de oameni, în timp ce temparaturile sunt așteptate să crească, ceea ce ar putea duce la răspândirea incendiilor, relatează site-ul postului France 24. Temperaturile sunt așteptate să depăşească 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din țară. „Dacă puteți evacua zona, ar trebui să o evacuați, nu vă puteți afla în părțile împădurite a statului nostru", a declarat Andrew Crisp, comisar pentru administrarea urgențelor în statul Victoria. Alertele de urgență au fost trimise la 240.000 de oameni doar în Victoria, a informat Crisp. În New South Wales și Australia de Sud au fost de asemenea emise alerte, însă autoritățile nu au oferit cifre.

Deosebit de precoce şi de violent, acest sezon de incendii din Australia a provocat decesul a circa 27 de persoane, conform datelor anunţate de guvernul federal, în timp ce incendiile masive au mistuit peste 10,3 milioane de hectare, o suprafaţă de mărimea Coreei de Sud. De asemenea, flăcările au mistuit peste 2.000 de locuinţe. Aceste incendii sunt din ce în ce mai grave din cauza de secetei induse de încălzirea globală.

Catastrofa actuală este, de asemenea, ecologică. Chris Dickman, profesor la Universitatea din Sydney, a declarat într-un comunicat publicat luni că un miliard de vieţuitoare au murit din cauza flăcărilor, o cifră ce include mamifere, păsări şi reptile, dar nu şi insecte sau nevertebrate.

Incendiile de vegetaţie din Australia au emanat circa 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă şi au produs poluanţi periculoşi, a indicat programul european de monitorizare Copernicus. Fumul a traversat Pacificul, ajungând până în oraşe din America de Sud şi ar putea ajunge în Antarctica, a notat Organizaţia Meteorologică Mondială.

Citit 1266 ori Ultima modificare Vineri, 10 Ianuarie 2020 18:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.