Biden îl devansează pe Trump, în preferinţele americanilor

Biden îl devansează pe Trump, în preferinţele americanilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Tot mai mulţi americani sunt nemulţumiţi de prestaţia preşedintelui Donald Trump în criza coronavirusului, iar ultimul sondaj de opinie Reuters/Ipsos arată că fostul vicepreşedinte Joe Biden, care va fi candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, este cu 8 la sută mai bine cotat decât actualul lider de la Casa Albă.

Sondajul realizat luni şi marţi arată că 41 la sută din adulţii din SUA îl aprobă pe Trump, procentaj în scădere cu 4 puncte de la jumătatea lui aprilie, în timp ce 56 la sută îl dezaprobă, faţă de 51 la sută cu o lună în urmă.

Dintre alegătorii înregistraţi, 46 la sută declară că vor vota cu Biden în 3 noiembrie, iar 38 la sută - cu Trump. Cu o săptămână în urmă, diferenţa dintre cei doi în sondajul similar era de numai 2 la sută.

În privinţa gestionării epidemiei de COVID-19, procentajul americanilor nemulţumiţi de preşedinte este mai mare cu 13 puncte procentuale decât al celor satisfăcuţi. Nivelul de dezaprobare faţă de Trump este cel mai ridicat de la începutul lui martie, când sondajele Reuters/Ipsos au pus întrebarea respectivă.

Biden a fost mai bine plasat decât Trump în multe sondaje realizate anul acesta în rândul alegătorilor înregistraţi, dar avansul său s-a erodat continuu până săptămâna aceasta. Actualul preşedinte este considerat mai bun în privinţa creării de locuri de muncă, în timp ce contracandidatul său democrat este văzut ca un eventual lider mai bun pentru combaterea epidemiei.

Trump a minimalizat iniţial ameninţarea coronavirusului care a provocat moartea a peste 80.000 de oameni în Statele Unite, cel mai mare număr din toate ţările. Uneori, preşedintele i-a contrazis pe experţii guvernamentali în materie, a promovat posibile tratamente a căror eficienţă nu este dovedită şi i-a acuzat pe guvernatorii democraţi din unele state că renunţă cu prea mare întârziere la restricţii, pentru a-i reduce şansele de a fi reales. El a susţinut că administraţia pe care o conduce a procedat corect şi a acuzat China că nu a avertizat restul lumii despre gravitatea şi amploarea epidemiei, afectând astfel economia.

Sondajul prezentat de Reuters a fost realizat online, în engleză, pe tot teritoriul SUA. Au răspuns 1.112 americani adulţi, din care 973 sunt înregistraţi ca alegători. Marja de eroare este de plus/minus 4 puncte procentuale.

Citit 1134 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Mai 2020 20:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.