Trump pierde votanți importanți din propriul partid

Trump pierde votanți importanți din propriul partid
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mai curând decât erau aşteptările, Donald Trump ar putea pierde susţinerea unora dintre membrii propriului său partid, un număr tot mai mare de republicani de marcă discutând cât de transparenţi vor fi în privinţa deciziei de a nu îi sprijini realegerea în funcţia de preşedinte sau chiar de a vota cu democratul Joe Biden. Potrivit publicaţiei The New York Times, motivul este modul în care Trump a gestionat protestele faţă de brutalitatea poliţiei şi pandemia de coronavirus.

The New York Times scrie că fostul preşedinte George W. Bush şi senatorul Mitt Romney nu vor susţine realegerea lui Trump, Jeb Bush nu este sigur cum va vota, iar Cindy McCain, văduva senatorului John McCain, este aproape sigură că va vota cu Biden. Unii republicani îşi analizează opţiunile între a susţine un alt candidat sau a-l susţine în mod direct pe Biden, riscând să îl irite pe Trump. Unii au spus că ar prefera o victorie a lui Biden, dacă republicanii vor reuşi să păstreze majoritatea în Senat. De asemenea, fostul secretar de Stat al lui George W. Bush, Colin Powell, a anunţat că va vota cu democratul Joe Biden, avertizând cu privire la pericolul unui al doilea mandat al lui Donald Trump, un preşedinte "care minte tot timpul", relatează AFP.

Dizidenţii au un sentiment tot mai puternic de urgenţă, din cauza reacţiei incendiare a lui Trump faţă de protestatarii împotriva violenţelor poliţiei şi a gestionării greşite a pandemiei de coronvirus, potrivit unor surse. Foşti lideri ai armatei, în retragere, care de obicei sunt discreţi în privind opiniilor lor politice, au devenit tot mai vocali în legătură cu neliniştea provocată de lidershipul preşedintelui. Între cei care se gândesc să îl sprijine pe Biden se află unele suprize, inclusiv reprezentantul Francis Rooney din Florida, care a donat milioane de dolari candidaţilor republicani de-a lungul anilor şi a servit ca ambasador al preşedintelui Bush la Vatican. Se presupune că Rooney nu a votat pentru un democrat în ultimele decenii. Dar, potrivit The Times, Rooney are în vedere sprijinirea lui Biden, "în parte deoarece Trump ne înnebuneşte pe toţi", iar gestionarea coronavirusului a dus la "decese care nu ar fi trebuit să se întâmple".

Optzeci şi nouă de foşti oficiali ai armatei au spus că sunt "alarmaţi" de ameninţarea lui Trump de a folosi armata pentru a pune capăt tulburărilor, iar fostul secretar al Apărării, Jim Mattis, l-a criticat puternic pe Trump, spunând că întoarce americanii unul împotriva celuilalt, în timpul protestelor. "Preşedintele Trump a arătat că nu are calităţile necesare pentru a fi un bun comandant şef", a declarat William McRaven, amiral de marină în retragere, care a coordonat atacul care l-a ucis pe Osama bin Laden.

The Times notează însă că sondajele actuale indică că republicanii sunt în general în spatele preşedintelui şi că mult mai mulţi funcţionari republicani aleşi îl susţin public pe Trump faţă de acum patru ani, inclusiv susţinători fermi, cum ar fi Mitch McConnell, liderul majorităţii Senatului, senatorul Ted Cruz şi senatoarea Lindsey Graham.

Citit 580 ori Ultima modificare Luni, 08 Iunie 2020 17:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.