AstraZeneca va testa încă o dată vaccinul anti-Covid

AstraZeneca va testa încă o dată vaccinul anti-Covid
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Vaccinul companiei AstraZeneca, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oxford, va trece printr-o nouă testare, din cauza „erorii fericite” care a arătat că vaccinul poate fi eficient în proporție de 90 la sută dacă este administrat mai întâi cu o jumătate de doză și apoi cu o doză întreagă. „Acum că am aflat că eficiența vaccinului crește în funcție de felul în care este administrat, trebuie să validăm aceste descoperiri și vom face o nouă testare”, a spus directorul executiv al companiei AstraZeneca, Pascal Soriot.

Luni, cei de la AstraZeneca au recunoscut că folosirea unei jumătăți de doze la prima administrare a vaccinului a fost o greșeală, planul fiind ca subiecților să le fie administrate două doze întregi la o diferență de o lună. Eroarea s-a dovedit una fericită însă, un „noroc neașteptat”, în contextul în care cercetătorii au aflat, astfel, că administrarea vaccinului în acest fel îi mărește eficiența în lupta cu coronavirusul.

Vaccinul AstraZeneca este eficient în proporție de 70 la sută în medie, conform rezultatelor ultimelor teste. Atunci când este administrat în două doze, eficiența lui este 62 la sută, însă ea crește la 90 la sută atunci când este administrat mai întâi cu o jumătate de doză, iar apoi cu o doză plină o lună mai târziu.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea care înregistrează o eficiență ridicată, după cele ale companiilor Pfizer și Moderna ale căror teste au arătat o eficiență de peste 94 la sută. Deși arată o eficiență ceva mai redusă decât principalii săi competitori, vaccinul AstraZeneca are ca atuuri principale faptul că nu trebuie stocat la temperaturi negative și că este mai ieftin de produs.

Citit 556 ori Ultima modificare Vineri, 27 Noiembrie 2020 18:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.