Noua tulpină a coronavirusului pune lumea pe jar

Noua tulpină a coronavirusului pune lumea pe jar
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bursele europene au intrat pe roșu luni, din cauza temerilor legate de noua mutație Covid-19, activă în Marea Britanie, mult mai contagioasă decât virusul clasic. Noua tulpină de coronavirus a fost confirmată și în alte câteva țări. Vaccinurile ar trebui să fie în continuare eficiente împotriva noii tulpini, spun oamenii de știință.

O scădere de peste 5% a acțiunilor companiilor de turism a dus luni la o scădere a burselor europene, deoarece răspândirea rapidă a unei noi tulpini de coronavirus a forțat restricții dure în Marea Britanie și interdicții de călătorie din multe țări. Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,9%, pentru cea mai slabă sesiune din ultimele două luni, după ce Marea Britanie a impus o carantină severă și și-a schimbat planurile de a slăbi restricțiile cu ocazia Crăciunului, în condițiile în care noua tulpină este cu până la 70% mai contagioasă. Indicele londonez FTSE a scăzut cu 1,1%, indicele german DAX a scăzut cu peste 3%, CAC 40 din Paris cu 3,13% iar AEX din Amsterdam înregistra un minus de 3,01%. La București, indicele BET avea o scădere de 1,53%. În schimb, acțiunile de la Frankfurt ale BioNtech au crescut cu 4,6%.

Ce se știe până acum

Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus a fost motivul introducerii unor reguli stricte de nivelul 4, în Anglia, Scoția și Țara Galilor, în timp ce alte țări interzic călătoriile spre Marea Britanie. Noua tulpină înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului și suferă mutații care afectează părți importante ale acestuia, unele dintre mutații ducând, conform studiilor de laborator, la creșterea capacității virusului de a infecta. Noua tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de noua variantă iar în prezent aproape două treimi din cazuri. „Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale”, a declarat  ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock.

Se crede că varianta a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului. Varianta poate fi găsită în Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei. Datele de la Nextstrain, care au monitorizat codurile genetice ale mostrelor virale din întreaga lume, sugerează că în Danemarca și Australia cazurile au venit din Marea Britanie. Și Olanda a raportat cazuri. O variantă similară, care a apărut în Africa de Sud, împărtășește unele dintre mutații, dar pare să nu aibă legătură cu varianta britanică.

Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același în majoritatea colțurilor lumii. Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă a virusului la nivel global. O altă variantă, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară petrecute în Spania. O analiză identifică 17 modificări potențial importante. Cealaltă mutație a mai apărut, inclusiv la faimoasele nurci infectate. Lucrarea prof. Ravi Gupta de la Universitatea din Cambridge sugerează că această mutație dublează infecțiozitatea, conform experimentelor de laborator. Studiile efectuate de același grup sugerează că mutația face ca anticorpii din sângele supraviețuitorilor să fie mai puțin eficienţi în combaterea virusului.

Nu există dovezi care să sugereze că mutația face infecția mai mortală, dar acest lucru va trebui monitorizat. Cu toate acestea, simpla creștere a numărului infecțiilor ar fi suficientă pentru a provoca probleme spitalelor. O prezentare a prof. David Robertson, de la Universitatea din Glasgow, a concluzionat: „Virusul va fi probabil capabil să genereze mutații care să scape de vaccin”. Acest lucru ne-ar pune într-o poziție similară gripei, în care vaccinurile trebuie actualizate periodic.

Citit 993 ori Ultima modificare Luni, 21 Decembrie 2020 17:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.