Rusia amenință că taie legăturile cu Uniunea Europeană

Rusia amenință că taie legăturile cu Uniunea Europeană
Serghei Lavrov
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Rusia este pregătită să taie legăturile cu Uniunea Europeană (UE), dacă la Bruxelles se vor impune noi sancțiuni economice Moscovei, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Presupun că suntem gata (să tăiem legăturile cu UE - n.r.) în cazul în care vedem din nou - așa cum am văzut și înainte - că sancțiuni care ne slăbesc economia sunt impuse în zonele cele mai vulnerabile. Încă o dată, nu vrem să ne izolăm de restul lumii, dar trebuie să fim gata pentru acest lucru. Dacă vrei pace, pregătește-te de război", a declarat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters. Declarația lui Lavrov face parte dintr-un interviu din care sunt postate extrase pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei.

Relațiile dintre Rusia și UE s-au tensionat în ultima perioadă, după otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi. UE amenință Rusia cu noi sancțiuni economice, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care propune măsuri concrete împotriva Moscovei și a liderilor apropiați de președintele Vladimir Putin.

Cea mai recentă manifestare a tensiunilor a fost în timpul vizitei Înaltului Reprezentant UE, Josep Borrell, la Moscova, când Rusia a anunțat expulzarea a trei diplomați occidentali, pe care i-a acuzat că au participat la mitingurile de susținere a lui Alexei Navalnîi. Moscova a catalogat drept "isterică" preocuparea UE pe subiectul Navalnîi.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care invită statele UE să ceară și să impună sancțiuni Rusiei, în urma arestării dizidentului Alexei Navalnîi. Sancțiunile propuse merg de la limitarea accesului în UE pentru oligarhii apropiați de Vladimir Putin, până la stoparea definitivă a gazoductului Nord Stream 2. "Rezoluția solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi și a tuturor persoanelor reținute în legătură cu întoarcerea sa în Rusia, fie că sunt jurnaliști, colaboratori din echipa lui Navalnîi sau cetățeni care își exprimau susținerea pentru acesta", se arată într-un comunicat al PE.

Germania: "Declarații de neînțeles"

Ministerul Afacerilor Externe german a transmis vineri că amenințarea Moscovei privind ruperea relațiilor cu UE este "deconcertantă" și "de neînțeles", informează Reuters. "Aceste declarații sunt cu adevărat deconcertante și de neînțeles", a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a adăugat: "Nu pot decât să întăresc aceste afirmații". Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe a mai indicat faptul că șeful diplomației germane, Heiko Maas, nu a exclus impunerea de noi sancțiuni Rusiei, dar în același timp a subliniat importanța dialogului cu Moscova.

Citit 658 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Februarie 2021 01:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.