Americanii îi cer lui Abbas să intervină pentru oprirea atacurilor contra Israelului

Americanii îi cer lui Abbas să intervină pentru oprirea atacurilor contra Israelului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Secretarul de Stat american Antony Blinken a vorbit cu Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, cerându-i să intervină pentru oprirea atacurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza spre Israel.

"Am vorbit cu preşedintele Abbas despre situaţia în curs de la Ierusalim, din Cisiordania şi Fâşia Gaza. Am transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti. Am evidenţiat necesitatea încetării atacurilor cu rachete şi reducerii tensiunilor. Israelienii şi palestinienii trebuie să se bucure în egală măsură de libertate, demnitate, securitate şi prosperitate", a declarat Antony Blinken, prin Twitter.

Acesta este primul contact la nivel înalt între Administraţia Joseph Biden şi Autoritatea Palestiniană, dar nu este clar dacă Mahmoud Abbas poate convinge grupurile islamiste din Fâşia Gaza să înceteze atacurile.

Grupurile islamiste din Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul organizaţiei fundamentaliste Hamas, au continuat joi atacurile cu rachete asupra Israelului, fiind vizate oraşele Tel Aviv, Ashdod şi Beersheba. În ultimele trei zile, asupra teritoriului israelian au fost lansate peste 1.600 de rachete. Bilanţul în Israel este de şapte morţi şi peste 150 de răniţi.

La rândul său, armata israeliană a atacat peste 500 de poziţii islamiste din Fâşia Gaza, omorând 72 de persoane, inclusiv lideri islamişti, şi rănind alte aproape 400, conform Ministerului Sănătăţii din acest teritoriu palestinian. O clădire de 14 etaje a fost distrusă în oraşul Gaza, fiind al treilea imobil mai înalt de zece niveluri demolat în bombardamente.

În Israel au avut loc în cursul nopţii noi confruntări între etnici arabi şi evrei, în oraşele Acra, Lod, Haifa, Jaffa, Beersheba şi Bat Yam. Poliţia israeliană a anunţat arestarea a cel puţin 374 de persoane care au participat la violenţele interetnice. De asemenea, au avut loc confruntări la Ierusalim. Zeci de persoane, inclusiv agenţi de poliţie, au fost rănite.

În prezent au loc mai multe eforturi diplomatice pentru un armistiţiu, prin intermediul Rusiei, Egiptului, Iordaniei şi Qatarului. Preşedintele SUA, Joseph Biden, l-a sunat miercuri seară pe premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu. Liderul de la Casa Albă a reiterat susţinerea pentru apărarea Israelului şi a cerut găsirea de soluţii pentru restabilirea calmului.

Administraţia Biden a anunţat decizia de a trimite un diplomat de rang înalt în Orientul Mijlociu, pentru negocieri între Israel şi grupuri islamiste din Fâşia Gaza, în scopul ajungerii la un armistiţiu. Hady Amr, adjunct al secretarului de Stat american responsabil de relaţiile cu Israelul şi cu palestinienii, se va deplasa imediat în Orientul Mijlociu.

Citit 477 ori Ultima modificare Joi, 13 Mai 2021 22:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.