Administraţia afgană propune un acord politic cu talibanii

Administraţia afgană propune un acord politic cu talibanii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Administraţia de la Kabul a propus, în cadrul negocierilor care se derulează în Qatar, împărţirea puterii cu Mişcarea talibanilor, în schimbul încetării confruntărilor militare în Afganistan, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Ouest France.

"Da, Guvernul a prezentat o propunere în Qatar. Propunerea le-ar permite talibanilor să participe la putere, într-un sistem partajat, cu condiţia încetării violenţelor", a declarat un oficial guvernamental de la Kabul, sub protecţia anonimatului.

Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase zone rurale, în contextul retragerii trupelor occidentale, iar în ultimele săptămâni au început să atace oraşe, inclusiv capitala Afganistanului. Conform estimărilor serviciilor de informaţii americane, combatanţii talibani ar putea izola oraşul Kabul în 30 de zile şi l-ar putea ocupa în 90 de zile. Combatanţii talibani au ocupat opt dintre cele 34 de capitale provinciale în mai puţin de o săptămână, pe fondul retragerii trupelor occidentale. Talibanii au ocupat oraşele Zaranj (provincia Nimruz), Kunduz (provincia Kunduz), Taloqan (provincia Takhar), Sheberghan (provincia Jowzjan), Aibak (provincia Samangan), Farah (provincia Farah), Sar-e-Pol (provincia Sar-e-Pol) şi Pol-e Khomri (provincia Baghlan).

Emisarul Naţiunilor Unite în Afganistan, Deborah Lyons, a somat Mişcarea talibanilor afgani să înceteze atacurile asupra oraşelor şi instituţiilor, avertizând că o administraţie care ar prelua puterea cu forţa în Afganistan nu va fi recunoscută la nivel internaţional.

Emisarul SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, se află la Doha, în Qatar, şi le-a transmis liderilor Mişcării talibanilor afgani să nu continue ofensiva militară, deoarece vor fi izolaţi pe plan internaţional dacă preiau cu forţa puterea la Kabul. Pe fondul deteriorării situaţiei de securitate, Statele Unite au efectuat o serie de raiduri aeriene în diverse regiuni din Afganistan, pentru a ajuta serviciile de securitate afgane în conflictul cu insurgenţii talibani. Ambasadele americană şi britanică de la Kabul i-au acuzat pe insurgenţii talibani că au comis masacre care ar putea fi catalogate "crime de război" în districtul Spin Boldak, din sudul Afganistanului.

În schimb, preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a denunţat decizia Statelor Unite de a retrage "brusc" trupele din Afganistan, explicând că aceasta este principala cauză a deteriorării situaţiei în materie de securitate.

Operaţiunile militare americane în Afganistan se vor încheia pe 31 august, în coordonare cu cele ale aliaţilor, inclusiv din cadrul NATO, în timp ce situaţia de securitate se deteriorează, pe fondul intensificării atacurilor comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. Mişcarea talibanilor afgani a susţinut în urmă cu o lună că a obţinut controlul asupra a 85% din teritoriul Afganistanului, însă informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente. Însă oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au avertizat că Administraţia de la Kabul ar putea fi înlăturată de la putere în şase luni.

Citit 422 ori Ultima modificare Joi, 12 August 2021 17:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.