Bombardamente în estul Ucrainei. Kievul și rebelii proruși se acuză reciproc de încălcarea armistițiului

Bombardamente în estul Ucrainei. Kievul și rebelii proruși se acuză reciproc de încălcarea armistițiului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au acuzat joi forțele Kievului că au deschis focul cu armament greu pe teritoriul lor, însă armata ucraineană a respins acuzațiile și a spus că rebelii din Donețk și Lugansk au tras cu artileria grea, lovind inclusiv o grădiniță. Surse OSCE și postări pe rețelele de socializare confirmă bombardamentele celor două regiuni, iar Kremlinul a spus că situația „escaladează”. Agențiile de informații occidentale au avertizat recent că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru a invada Ucraina.

Kievul a publicat imagini cu grădinița bombardată în satul Stanița, aflat sub controlul Kievului, dar chiar lângă frontul conflictului cu separatiștii. Cel puțin doi adulți civili ar fi fost răniți de șocul exploziilor. „Cu un cinism deosebit, trupele rusești de ocupație au bombardat satul Stanița din regiunea Lugansk. Ca urmare a utilizării de artilerie grea de către teroriști, obuzele au lovit clădirea grădiniței”, a acuzat armata ucraineană.

„Suntem îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să pună în scenă un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei, nu există încă nicio claritate, nicio certitudine cu privire la intențiile Rusiei", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o reuniune de două zile a miniștrilor Apărării din Alianță, la sediul din Bruxelles.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a condamnat tirurile de artilerie ale separatiștilor. „Satul ucrainean Staniția Luhanska a fost bombardat cu armament greu de pe teritoriul ocupat din Donbas. Infrastructura civilă a fost avariată. Facem apel la toți partenerii să condamne rapid această încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia, pe fondul unei situații de securitate deja tensionate”, a spus ministrul ucrainean.

„Analizăm cu atenție bombardamentele din Donbas, suntem conștienți că ar putea fi un test sau folosite drept pretext", a declarat un oficial european, potrivit Reuters, în contextul în care cei 27 de lideri ai țărilor UE s-au reunit la Bruxelles pe tema crizei din Ucraina.

Bombardamentele lansate joi de separatiști nu reprezintă doar o încălcare de rutină a încetării focului, ci „seamănă foarte mult cu o provocare”, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală ucraineană de rang înalt.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că situația „escaladează” în regiunea Donbas și a vorbit despre „potențialul uriaș de atac al forțelor ucrainene”. „Kremlinul este profund îngrijorat de noile violențe din estul Ucrainei și speră ca Occidentul să-și folosească influența asupra Kievului pentru a preveni escaladarea situației”, a mai spus Peskov. El a respins speculațiile privind invadarea Ucrainei de către Rusia, dar a declarat că Moscova urmărește îndeaproape situația din regiunea Donbas, controlată de rebelii ucraineni.

Peskov a mai spus că Putin nu a răspuns încă Dumei ruse în legătură cu recunoașterea așa-numitelor „republici populare” Donețk și Lugansk, cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Marți, Duma i-a cerut președintelui rus să le recunoască independența. O astfel de decizie ar distruge orice speranță de pace prin intermediul acordurilor de la Minsk, au avertizat liderii occidentali.

Citit 1911 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 18:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.