A murit Vladimir Jirinovski, liderul rus care a spus că România este locuită de ţigani italieni

A murit Vladimir Jirinovski, liderul rus care a spus că România este locuită de ţigani italieni
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

​​Liderul rus Vladimir Jirinovski, cunoscut pentru pozițiile sale extremiste și retorica agresivă față de statele vecine, a murit la vârsta de 77 de ani. Anunțul a fost făcut miercuri, 6 aprilie, de Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Presa din Rusia, preluată de Hotnews, a anunţat că Jirinovski era internat de pe 2 februarie la Spitalul Clinic Central din Moscova, fiind diagnosticat cu COVID-19 și leziuni pulmonare extinse.

Politicianul rus a fost liderul și fondatorul Partidului Liberal Democrat al Rusiei, care, în pofida numelui, este cunoscut pentru pozițiile sale ultranaționaliste. Jirinovski a fost şi vicepreședinte al Dumei de Stat între 2001 și 2011. El și-a pierdut din influență odată cu consolidarea Partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin în ultimul deceniu, însă a continuat să rămână o figură importantă a politicii ruseşti.

Cunoscut ca un populist care a promis că vodca va fi gratuită dacă va fi ales președinte, Jirinovski s-a remarcat prin declarații extrem de agresive împotriva statelor vecine Rusiei și nu numai, atât în perioada în care a ocupat funcția de vicepreședinte al Dumei, cât și în anii care au urmat. El și-a exprimat dorința ca fostele state sovietice să fie reocupate și a îndemnat frecvent la folosirea armelor nucleare împotriva adversarilor Rusiei.

Despre România, Jirinoski a spus că este un stat artificial, locuit de ţigani italieni şi format din teritorii furate de la Rusia, Ungaria şi Bulgaria. Un alt derapaj celebru al fostului politician a fost declaraţia conform căreia Rusia trebuie să ia Alaska înapoi cu forța de la SUA, pentru că e locul ideal pentru trimis ucraineni.
Citit 4135 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Aprilie 2022 15:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.