Paradă la Moscova, bombe la Odesa

Paradă la Moscova, bombe la Odesa
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În timp ce toată lumea așteaptă următorul pas al Kremlinului, la Moscova s-a desfășurat luni dimineață parada armatei ruse de Ziua Victoriei.

Analiștii militari spun că Rusia va lansa atacuri tot mai dese și mai puternice pe frontul din Ucraina.

"Rusia va pierde, pentru că răul pierde întotdeauna", a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul difuzat duminică noapte. Separat, liderul de la Kiev a declarat luni că, în ziua victoriei asupra nazismului, "luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga".

Luni dimineață, patru rachete au lovit orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, scrie BBC. Armata ucraineană afirmă că rachetele au fost lansate din Crimeea și avertizează că există probabilitatea ridicată ca atacurile în regiune să continue, cerându-le oamenilor să rămână vigilenți.

Vladimir Putin a susținut un discurs de Ziua Victoriei, la Moscova, pe care l-a început prin a felicita forțele pentru victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial de acum 77 de ani și a făcut imediat referire la Ucraina, spunând: "Este la fel și acum. Luptați pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre. Ziua victoriei este aproape de inima fiecăruia dintre noi. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic. Suntem mândri de generația de învingători". Putin a spus că, la sfârșitul anului trecut, Occidentul pregătea în mod deschis un atac asupra Donbasului și Crimeei, iar la Kiev au existat apeluri pentru arme nucleare, care creează "o amenințare inacceptabilă chiar la granița noastră".

Putin a acuzat SUA și "slujitorii săi" că provoacă o amenințare, iar "pericolul creștea în fiecare zi". Putin a spus că Rusia îi sărbătoreşte ca tovarăşi stimaţi pe cei din armatele aliate, inclusiv pe englezii, francezii şi americanii care au luptat alături de Uniunea Sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Președintele rus a continuat să se adreseze forțelor armate ale Rusiei și "milițiilor din Donbas", spunându-le că luptă pe pământul lor, pentru a apăra Rusia. "Nimeni nu va uita lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru pedepsitori și naziști", a mai spus Putin. "Datoria noastră este să facem totul pentru ca oroarea unui război global să nu se mai repete. Mă adresez soldaților noștri și luptătorilor din Donbas: Luptați pentru patria mamă, pentru viitorul vostru", a spus Putin.

Componenta aviatică a paradei militare din Piaţa Roşie nu a mai avut loc, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat luni dimineaţă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În zilele anterioare paradei, la repetiții au participat și aeronavele militare ale Federației Ruse, precum și "avionul Apocalipsei", un avion Il-80 care ar servi ca post strategic de comandă într-un eventual război nuclear.

La parada din Piața Roșie nu a fost prezent niciun lider străin. Au participat, în schimb, unităţi care au luat parte la invazia rusă în Ucraina, declanşată la 24 februarie.

Citit 391 ori Ultima modificare Luni, 09 Mai 2022 17:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.