O nouă dispută eleno-turcă, la nivel înalt

O nouă dispută eleno-turcă, la nivel înalt
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă că premierul grec Kyriakos Mitsotakis "nu mai există" pentru el, acuzându-l pe liderul de la Atena că a încercat să blocheze vânzarea unor avioane de luptă multirol F-16 Turciei, relatează Euractiv.

"Am convenit să nu includem terțe părți în disputa noastră cu el. În pofida acestui lucru, el a avut o vizită în SUA săptămâna trecută și a vorbit în Congres, avertizându-l să nu ne dea avioane F-16", a afirmat Erdogan, într-o conferință de presă. "El nu mai există pentru mine. Nu voi mai fi niciodată de acord să mă întâlnesc cu el. Noi vom continua pe drumul nostru cu politicieni onorabili", a adăugat președintele turc. În luna octombrie a anului trecut, Turcia solicitase Statelor Unite să cumpere 40 de avioane F-16 și modernizarea a aproape 80 din aeronavele de război pe care le deține, după ce, în 2019, SUA au anunțat că blochează livrarea de avioane F-35, cele mai moderne din dotarea forțelor sale aeriene, din cauza deciziei Ankarei de a cumpăra sistemul rusesc de rachete S-400.

În timpul vizitei sale în SUA de săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden și înalți oficiali americani, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia va demara procedurile de a cumpăra avioane F-35 de la SUA până în 2030.

Giannis Oikonomou, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, a răspuns acuzațiilor lansate de Erdogan, afirmând că Grecia își apără drepturile și că urmează legislația internațională.

Unii analiști afirmă că refuzul vehement al lui Erdogan de a accepta intrarea Finlandei și Suediei în NATO are în spate, printre altele, dorința de a obține reincluderea Turciei în programul de achiziții de avioane F-35.

Citit 575 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2022 17:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.