Scandal de spionaj în Spania

Scandal de spionaj în Spania
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat joi o reformă a legii care reglementează funcţionarea serviciilor de informaţii ale Spaniei, în principal pentru "a întări controlul judiciar", în urma unui răsunător scandal de spionaj, informează AFP, citată de Agerpres. Reforma este necesară "pentru a întări garanţiile acestui control, dar şi pentru a asigura respectarea maximă a drepturilor individuale şi politice ale persoanelor", a declarat şeful guvernului spaniol de stânga, în Camera Deputaţilor. De asemenea, Sanchez a anunţat viitoarea adoptare a unei noi legi cu privire la informaţiile clasificate, actuala legislaţie datând din 1968, deci din timpul dictaturii franchiste.

Scandalul, care a costat-o funcţia pe şefa Centrului Naţional de Informaţii (CNI), Paz Esteban, a izbucnit luna trecută, după dezvăluirea faptului că telefoanele unor secesionişti catalani fuseseră ascultate de serviciile de informaţii spaniole cu ajutorul softului israelian de spionaj Pegasus.

Cazul a căpătat apoi o altă dimensiune după ce guvernul a dezvăluit că Sanchez şi ministrul său al Apărării, Margarita Robles, au fost ei înşişi spionaţi cu acest software, de data aceasta în cadrul unui "atac extern" al cărui autor este şi în ziua de azi necunoscut.

Citit 480 ori Ultima modificare Joi, 26 Mai 2022 18:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.