Rușii își mută navele din Sevastopol, de teama unui atac cu rachete

Rușii își mută navele din Sevastopol, de teama unui atac cu rachete
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a armelor de artilerie ale Ucrainei, după ce armele furnizate de Occident au fost folosite pentru a lovi liniile de aprovizionare ruse, relatează digi24.ro. De asemenea, Rusia se teme de un atac în Crimeea ocupată ilegal din 2014. Potrivit autorităților ucrainene, rușii ar fi început să mute o parte din navele aflate în portul Sevastopol.

Serghei Şoigu le-a ordonat unităţilor militare să intensifice operaţiunile de prevenire a atacurilor ucrainene în zonele deţinute de Rusia, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Reuters. Ordinul lui Șoigu are legătură cu ceea ce Kievul spune că este un șir de lovituri de succes efectuate asupra a 30 de centre de logistică și muniție ruse, folosind mai multe sisteme de lansare multiplă de rachete, furnizate recent de Occident.

Loviturile provoacă ravagii în liniile de aprovizionare rusești și au redus semnificativ capacitatea ofensivă a Rusiei, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Oficialii ucraineni spun că noile sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, pe care au început să le primească luna trecută, le permit să atingă ținte în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, dar și în alte zone ocupate de armata lui Putin.

"Bună dimineața de la HIMARS", a scris duminică pe Telegram Andri Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, alături de un videoclip care arată o explozie mare despre care a spus că este un alt depozit de muniție rusesc distrus în sudul Ucrainei.

Duminică, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că refuzul Ucrainei și puterilor NATO de a recunoaște autoritatea Moscovei asupra Crimeei reprezintă o "amenințare sistemică" pentru Rusia, care are acolo sediul flotei sale de la Marea Neagră, iar orice atac extern asupra regiunii va provoca un răspuns de tip "Judecata de Apoi".

Un purtător de cuvânt al administrației regionale Odesa, Serhi Bratciuk, a scris pe Telegram duminică seară că un „număr semnificativ” de nave de război rusești s-au mutat din Crimeea la Novorossiisk.

Până acum, ucrainenii ar fi primit din SUA sisteme HIMARS cu rază medie de acțiune, de până la 80 de kilometri. Însă, săptămâna trecută, ministrul ucrainean al Apărării spunea că așteaptă sisteme cu rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Citit 712 ori Ultima modificare Luni, 18 Iulie 2022 18:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.