Comisia Europeană propune reducerea consumului de gaz cu 15 la sută

Comisia Europeană propune reducerea consumului de gaz cu 15 la sută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, că Europa se pregătește pentru scenariul în care Rusia va întrerupe total furnizarea de gaz către Europa. În cazul în care se va întâmpla acest lucru, va fi lansată o alertă la nivelul Uniunii Europene (UE), ca statele membre să-şi reducă consumul cu 15%.

Ursula von der Leyen a declarat că Rusia șantajează Europa și folosește energia ca armă. "De aceea, în oricare eventualitate, fie că vorbim despre o reducere totală sau parțială a livrării de gaze rusești, Europa are nevoie să se pregătească. Nu începem de la zero și acesta este un avantaj. Deja am făcut foarte multe pentru a ne reduce dependența de combustibilii fosili rusești. Am creat un depozit central care în acest moment este plin în proporţie de 64%. Am setat o platformă pentru achiziții comune la nivelul UE și am propus planul Power EU. Are o componentă de aprovizionare din alte surse, în afară de Rusia. Al doilea pilon este reducerea cererii pe ansamblu în ceea ce privește consumul de gaze. În ceea ce privește primul pilon, aprovizionarea cu gaze din alte surse în afară de Rusia a crescut în mod impresionant din ianuarie anul acesta, cu 35 de puncte procentuale. Țineți minte că a existat acel acord cu SUA în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz lichefiat. Am vorbit cu liderii din Algeria, din Egipt, s-a semnat un memorandum pentru creșterea aprovizionării din Azerbaidjan și am lucrat foarte mult pentru a crește sursele de energie verde, pentru că aceasta este energia viitorului și energia de care avem nevoie. În afară de faptul că este o energie curată, este o energie pe care o obținem pe plan local și ne face independenți", a spus președintele CE.

"Trebuie să ne umplem depozitele cât mai repede și ca să facem asta trebuie să reducem consumul de gaze. Știu că este mult de cerut pentru toate statele europene, dar este un pas necesar pentru a ne proteja. Astăzi propunem un instrument de urgență pe baza art. 122, cu două obiective. Unul este ca fiecare stat membru să își reducă consumul de gaze, iar al doilea obiectiv este să punem la dispoziție o plasă de siguranță pentru toate statele membre. În cazul în care va exista această reducere a gazului, vom lansa o alertă la nivelul UE: cerem statelor membre să reducă cu 15% consumul de gaze", a mai spus Von der Leyen.

Propunerea Comisiei Europene urmează să fie dezbătută de Consiliul Uniunii Europene, care va lua decizia privind forma directivei, împreună cu Parlamentul European.

Citit 663 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Iulie 2022 17:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.