Revolte și tensiuni diplomatice între Irak și Turcia

Revolte și tensiuni diplomatice între Irak și Turcia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O dispută diplomatică a izbucnit între Irak și Turcia, după ce nouă civili au fost uciși de obuze de artilerie care au lovit un parc din regiunea irakiană Kurdistan. De asemenea, mai multe proteste s-au desfășurat în orașe irakiene, potrivit BBC. Majoritatea victimelor erau turiști irakieni, iar printre morți se numără și copii. Cel puțin 23 de persoane au fost rănite.

Oficialii locali au dat vina pe forțele turcești, iar Irakul își recheamă însărcinatul cu afaceri de la Ankara. Turcia sugerează că forțele aparținând Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au efectuat atacul.

Bombardamentul de artilerie a lovit un parc din Zakho, un oraș aflat la granița dintre regiunea Kurdistanului irakian și Turcia, a anunțat televiziunea de stat irakiană. Printre victime se numără copii, inclusiv un bebeluș de un an, a declarat ministrul kurd al Sănătății. "Tinerii noștri sunt morți, copiii noștri sunt morți, la cine să ne întoarcem? Îl avem doar pe Dumnezeu", a spus Hassan Tahsin Ali, un bărbat rănit în atac.

Irakul l-a convocat pe ambasadorul turc la Bagdad pentru a cere scuze, precum și pentru a-și retrage însărcinatul cu afaceri din capitala turcă. "Forțele turcești au comis o încălcare flagrantă a suveranității Irakului", a scris pe Twitter premierul irakian Mustafa al-Kadhimi. Steagul turcesc a fost ars de protestatari în fața unui centru de vize din orașul irakian Karbala, în timp ce alte demonstrații au avut loc în Bagdad și Nassiriyah.

Și americanii au condamnat bombardamentele. "Uciderea civililor este inacceptabilă, iar toate statele trebuie să își respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional, inclusiv protecția civililor", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Turcia organizează periodic ofensive împotriva luptătorilor kurzi, care au baze în regiune. Ultima sa ofensivă din nordul Irakului a început în urmă cu aproximativ trei luni și vizează PKK. Însă Ministerul de Externe al Turciei a declarat că atacurile de miercuri au fost comise de "organizații teroriste". Acesta a declarat că guvernul irakian nu ar trebui să se lase influențat de "propaganda teroristă", cu referire la PKK.

Citit 555 ori Ultima modificare Joi, 21 Iulie 2022 16:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.