Ucraina acuză Rusia că îi fură și oțelul
Foto: tylaz.net

Ucraina acuză Rusia că îi fură și oțelul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Rusia a furat oțel în valoare de 600 de milioane de dolari din uzinele și porturile ucrainene, potrivit șefului Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, informează BBC. Firma deține uzina de la Azovstal, devenită cel mai important simbol al rezistenței ucrainene în fața invadatorilor ruși.

Directorul executiv Iuri Rijenkov a spus că oțelul ucrainenilor este transferat în Rusia și vândut mai departe. O parte din oțelul furat de ruși din Ucraina ar fi trebuit să ajungă la clienții Metinvest din Marea Britanie. Kremlinul nu a comentat această informație.

Clienții europeni au cumpărat mii de tone de oțel din Ucraina, care acum au fost furate de ruși. Informatorii companiei și datele publice arată că oțelul ucrainean care trebuia să ajungă în Europa a fost transferat în Rusia și apoi exportat în țări din Africa și Asia, cantitatea rămasă fiind vândută pe piața internă. "Ceea ce fac [rușii] este practic un jaf. Ei nu fură doar produsele noastre, dar chiar și unele produse care aparțin deja clienților europeni. Deci ei nu fură numai de la noi, ci fură și de la europeni", a spus Rijenkov, pentru BBC.

Directorul executiv de la Azovstal a spus că firma sa documentează toate furturile pe care le identifică și că se pregătește să îi dea în judecată pe ruși, în viitorul apropiat. "La un moment dat, rușii o să aibă de-a face cu curțile internaționale, dar și cu tribunalele penale. Și îi vom ataca cu tot ce avem la dispoziție", a spus Rijenkov.

Cel mai bogat oligarh ucrainean și proprietar al uzinei Azovstal, Rinat Ahmetov, a anunțat la finalul lunii mai că vrea să dea în judecată Rusia pentru bombardamentele care i-au distrus oțelăriile din Ucraina și care au provocat pierderi de până la 20 de miliarde de dolari.

Profesorul Marko Milanovici, expert în domeniul legii internaționale la Universitatea din Reading, a spus că există mai multe opțiuni pentru a-i trage la răspundere pe ruși, "dar este un proces foarte dificil și cu toate că, din nefericire, jafurile sunt foarte des întâlnite în timpul conflictelor, să dai în judecată statul prădător și să obții compensații se întâmplă foarte, foarte rar". "Însă, s-ar putea ca [ucrainenii] să își dorească victoria simbolică mai mult decât banii, iar desemnarea Rusiei ca stat care încalcă legea ar fi mare lucru", a mai spus Milanovici.

Oficialii ucraineni au acuzat nu demult Rusia de furtul a "câteva sute de mii de tone" de cereale din zonele pe care rușii le-au ocupat, însă oficialii de la Kremlin au negat toate acuzațiile.

Citit 486 ori Ultima modificare Vineri, 22 Iulie 2022 16:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.