Rușii ard gazele pe care nu le mai exportă

Rușii ard gazele pe care nu le mai exportă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În timp ce costurile energetice ale Europei cresc vertiginos, Rusia arde în gol cantități mari de gaze naturale, potrivit unei analize citate de BBC News. Experții spun că, în condiții normale, gazul ar fi fost exportat în Germania. Aceștia afirmă că uzina de lângă granița cu Finlanda arde în fiecare zi o cantitate de gaz estimată la 10 milioane de dolari.

Analiza efectuată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arși zilnic prin flacără deschisă, direct în atmosferă. Acesta provine de la o nouă instalație de gaz natural lichefiat de la Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg. Portovaya este situată în apropierea unei stații de compresie la începutul gazoductului Nordstream 1, care transportă gaze pe sub mare către Germania.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de volumele mari de dioxid de carbon și funingine pe care le creează aceste arderi, pentru că ar putea exacerba topirea gheții arctice.

Între timp, prețurile gazelor se apropie de cote-record în UE. Livrările de gaze rusești prin gazoducte către Europa au scăzut cu aproximativ 75% în acest an, afectate de conflictul economic pe tema sancțiunilor europene impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Citit 504 ori Ultima modificare Vineri, 26 August 2022 17:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.