Rușii au acces, în diverse forme, la produse occidentale

Rușii au acces, în diverse forme, la produse occidentale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Camioane încărcate cu Coca Cola trec graniţa în Rusia, turiştii ruşi revin din străinătate cu valize pline cu haine de la Zara, iar platformele online locale oferă mobilă Ikea, astfel că, deşi mărcile occidentale au plecat din Rusia, produsele lor sunt în continuare accesibile, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Companiile europene, nord-americane și japoneze au părăsit Rusia, însă impactul asupra consumatorilor ruși este minimal, chiar dacă a crescut timpul de așteptare până la livrare, iar unele produse s-au scumpit. Principala schimbare a constat în modificarea rutei de livrare, dar produsele sunt în continuare disponibile, atât online, cât şi în magazine. Cumpărătorii ruşi trebuie doar să ştie unde să caute.

Un exemplu este lanţul Zara, care şi-a închis cele 502 magazine din Rusia după invadarea Ucrainei şi ulterior le-a vândut către Daher Group din Emiratele Arabe Unite. Acum importurile pe scară redusă şi comercianţii online menţin aceste magazine în funcţiune, arată o analiză efectuată pe şase mari platforme online din Rusia, precum şi interviurile cu zeci de cumpărători şi vânzători. Reuters a vorbit cu Albina, 32 de ani, care vara trecută a plecat cu o valiză goală la Minsk, Belarus, de unde s-a întors cu haine în valoare de 33.000 de ruble (442 de dolari) de la Zara, Bershka şi Massimo Dutti. Tânăra rusoaică spune că a cumpărat, de asemenea, haine de la Paris şi Dubai şi a utilizat o reţea de comercianţi online.

Odată cu întreruperea lanţurilor de aprovizionare, Rusia a legalizat aşa-numitele importuri paralele, permiţând retailerilor să cumpere produse din străinătate fără permisiunea deţinătorului mărcii înregistrate.

Citit 717 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2023 17:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.